La 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare să ne reamintim de distrugătoarele Regina Maria și Regele Ferdinand

 Astăzi, când vorbim de flota militară maritimă a României, privim cu mândrie către navele fanion: fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand.

Însă, la fel ca în cazul submarinului Delfinul, au fost și alte nave care au purtat aceste nume.

La 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, propun să ne reamintim de distrugătoarele N.M.S. (nava majestății sale-n.n.) Regina Maria și N. M. S. Regele Ferdinand.

Cele două distrugătoare din clasa Regele Ferdinand, în speță N.M.S. Regele Ferdinand și N.M.S. Regina Maria au fost construite in perioada 1927-1930 în șantierul naval Pattison, Napoli, Italia.

La bază s-a folosit modelul distrugătoarele din clasa britanică Shakespeare cu un sistem de propulsie modificat și cu armament importat din Suedia, Franța și Germania.Navele aveau fiecare lungimea de 101.9 metri, lățimea de 9.6 metri și atingeau o viteză maximă de 15 noduri.

Sosirea celor două vapoare și ceremonia de recepție au avut loc in Portul Constanța in septembrie 1930.

La data de 27 mai 1931, în prezența Regelui Carol al II-lea si a premierului Nicolae Iorga, in Portul Constanța a avut loc ceremonia prin care cele două nave au devenit parte a diviziei de distrugătoare. Trebuie menționat că de la data recepției și până la confiscarea lor de către armata sovietică, N.M.S. Regele Ferdinand și N.M.S. Regina Maria au fost cele mai puternice nave militare care au operat in bazinul Mării Negre.

În 1937, N.M.S. Regina Maria a făcut parte din flota ce a fost trecută în revistă de Regele George al IV-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu ocazia ceremoniei de încoronare a acestuia.

Pe 26 iunie 1941, N.M.S. Regina Maria a condus de pe mare respingerea atacului sovietic asupra portului și orașului Constanța, în cursul căruia. cu sprijinul bateriei germane de coastă Tirpitz este scufundat vaporul soveitic Moskva, iar Kharkov si Voroshilov sunt avariate.

Pe parcursul războilui cele două nave au efectuat misiuni de escortă a convoaielor militare si de protecție a navelor puitoare de mine.

În luna septembrie 1943, N.M.S. Regele Ferdinand interceptează și scufundă submarimul sovietic SHCH-207.

În anul 1944 vapoarele participă la evacuarea trupelor din Crimeea. N.M.S. Regele Ferdinand este avariat de aviația inamică și este remorcat până în Portul Constanța, unde in data de 20 august suferă noi stricăciuni provoate de un raid sovietic.

N.M.S. Regina Maria a continuat misiunile de repatriere a trupelor, fiind parte a ultimului convoi de evacuare din Crimeea.

După ce România a fost nevoită să capituleze in fața sovieticilor, vapoarele, la fel ca multe alte bunuri si proprietăți ale țării, sunt confiscate de către U.R.S.S. Numele lor este schimbat în Likhoy și Letuchiy. 7 ani mai târziu sunt înapoiate României si reintră în dotarea Forțelor Navale sub indictaivele D21, respectiv D22.

Povestea lor ajunge la final în iunie 1961 cînd sunt decomisionate și, din păcate, în loc să devină nave muzeu sunt duse și tăiate la fier vechi.

Însă numele lor este astăzi purtat cu mândrie de cele două fregate ale flotei militare Românești.You Might Also Like

0 Comments