Monumentele de for public "Foca" si "Gasca" din Constanta - opere ale sculptorului Vasile Vasiliu-Falti, fratele marelui actor Grigore Vasiliu-Birlic

Marele actor Grigore Vasiliu-Birlic nu mai are nevoie de nicio prezentare, insa putin romani isi mai amintesc/cunosc faptul ca acesta a avut un frate mai mare, Vasile Vasiliu-Falti.

Nascut in 1902 la Falticeni, Falti s-a dedicat si el artelor, in cazul sau discutam de sculptura. Desi a realizat si o serie de busturi si decoratiuni de teatru, s-a specializat in bronzuri cu tematica animaliera. 

Din punct de vedere profesional s-a perfectionat la Paris la Academie de la Grande Chaumiere, clasa profesorului Antoine Bourdelle, in perioada 1926-1928. De altfel debutul sau a avut loc la Salonul de Toamna de la Paris in anul 1926.

Incepand cu 1932 participa consecvent la Salonul Oficial de Pictura si Sculptura Bucuresti, eveniment ce a debutat odata cu inaugurarea salii Dalles. 

Falti a realizat de-a lungul vietii o serie de opere de for public, cu precadere in capitala, dar si in municipiul Constanta. Una dintre ele este foarte cunoscuta si populara atat printre localnici, cat si printre turisti.

Este vorba de celebra sculptura "Foca", realizata in bronz si expusa in anul 1963 in bazinul artezian de langa hotelul Perla din Mamaia. A fost relocata dupa anul 2000 pe peluza din fata Grand Hotel Rex din zona centrala a statiunii.foto: cosinus


Prima varianta a focii, intr-un format mult mai mic, a fost prezentata publicului in perioada interbelica in cadrul unuia dintre saloanele gazduite de Sala Dalles.

"Foca" pe amplasamentul initial de langa Hotelul Perla


Cea de a doua opera este aprope necunoscuta publicului larg. Este vorba de statuia din bronz "Gasca", amplasata initial, in anul 1962 in Eforie Sud, fiind relocata in anul 1985 in incinta Microrezervatiei din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, loc in care se afla si acum.You Might Also Like

0 Comments