ICAR Universal - avionul romanesc de acrobatii aeriene

  In 1932, inginerul Mihail Racovita realiza conceptul unui avion scoala si de acrobatie aeriana cu un singur loc, pe care l-a denumit ICAR Universal. 

Avionul, bazat pe o licenta Messerschmitt M.23b, a fost produs in prima etapa la uzinele ICAR Bucuresti intre 1934 si 1936.

Modelul cu un singur loc a fost folosit de printesa  Marina Stirbey pentru un zbor solo pe traseul Bucuresti-Talin-Helsinki-Copenhaga si retur. Dupa acest zbor a fost modificat pentru a acomoda doua persoane. 

Succesul primelor avioane cu un loc au facut ca din 1935 sa fie produsa varianta cu doua locuri. Acestea au fost asamblate  sub licenta la Brasov ca IAR 4GI.

Trei dintre avioane au fost vopsite in rosu si au devenit parte a echipei de acrobatii aeriene Red Devils, fiind pilotate de Petre Ivanovici, Mihail Pantazi si Maximilian "Max" Manolescu.

Intre 14 aprilie si 25 mai 1935, pilotii militari  Alexandru Cernescu, Mihail Pantazi, George Davidescu, Gheorghe Olteanu, Gheorghe Jienescu si Anton Stengher au zburat cu 3 avioane modificate pe ruta Bucuresti-Cape Town.

In total, la Bucuresti si Brasov au fost produse 14 bucati.
You Might Also Like

0 Comments