Inainte de Onasis a fost Embiricos. Fascinanata poveste a imperiului - navigatie, comert, industrie, banking, arta, curse de masini

 Cladirile Embiricos din Constanta si Braila sunt cunoscute. Mass media locala si nationala au promovat istoria lor. Emblematica cladire din Constanta, acum in ruine, asteapta inceperea procesului de restaurare. 

Cladirea Embiricos din Constanta

Cladirea Embiricos Braila | foto: https://www.telegrafonline.ro/

Spre deosebire de imobilul din Braila, cladirea din Constanta, ridicata la 1915, pe strada Nicolae Titulescu, este mult mai impunatoare, gazduind numeroase companii ce activau in zona de shipping, find de altfel supranumita "Palatul Navigatiei". Constanta acelor vremuri era principala poarta a Romaniei catre Statele Unite, orasul fiind legat de New York prin intermediul a zeci de oceanliners.


In spatele superbului imobil in stil art nouveau sta insa o poveste fascinanta a familiei Embiricos - navigatie,comert, industrie, banking, arta, curse de masini.

***

Totul incepe in anul 1765, cand pe insula Andros, pe atunci parte a Imperiului Otoman se nastea cel ce avea sa devina capitanul Leonardos Embiricos. Dupa revenirea insulei in administrarea statului elen, Andros se transforma intr-un nod vital al navigatiei in Marea Egee. La inceputul secolului 19, toti cei 7 fii ai lui Leonardos - Antonios, Nikolaos, Matthaios,  Ioannis, Georgios, Michalis si Konstantinos activau ca skipperi sau capitani.

Punctul de cotitura in viata familiei a fost infiintarea in 1860 a biroului de navigatie Embiricos din Romania, la Braila, pe atunci unul dintre cele mai importante porturi de cereale de pe Dunare. 

Board-ul de conducere era alcatuit din cei trei fii ai lui Konstantinos - Leonidas, Alcibiades si Epaminondas. In scurt timp compania celor 3 frati devine cel mai mare exportator de cereale de pe cursul Dunarii. 

In 1876 Konstantinos se reintoarce in insula natala si incepe sa investeasca in industrie: un centru de procesare a cerealelor si o fabrica de matasuri.

Epaminondas se intoarce si el pe taramul natal, unde in 1893, la Atena infiinteaza Banca Atenei, la scurt timp se insoara cu fata premierului elen Alexandros Koumoundouros si devine o figura marcanta a politicii Greciei.

Stamatios - a patra generatie de Embiricos pleaca de la Braila in Marea Britanie unde in 1896 deschide S.G. Embiricos Ltd.

In 1914 Embiricos devine deja un imperiu - cel mai mare grup elen care opera nave comerciale. Cele 32 de vapoare alcatuiau 13% din flota comerciala a Greciei.

In 1915 datorita cresterii substantiale a orasului Constanta aflat pe ruta catre Orient, terminus al trenurilor catre Istanbul si nod major pe ruta estica catre New York, familia ridica in orasul de la malul marii un superb edificiu art nouveau pe care il subinchiriaza partial si altor companii de shipping - astfel ia nastere Palatul Navigatiei.

Michalis si Maris continua afacerile familiei extinzandu-se in zona mineritului dar si a turismului.
Anul 1918 aduce cu sine largirea portofoliului imperiului prin cumpararea celui mai mare santier naval din Pireu - Vassiliadis Shipyards and Mechanical Works, urmata de achizitia minelor de carbuni Aliveri si Oropos si infiintarea Bancii Economice Nationale si a doua societati de asigurare.

Revenind la Georgios, dupa ce a parasit Braila pentru a se reintoarce in Grecia, in 1926 infiinteaza o fabrica de prelucrare a bumbacului, fabrici de prelucrare a marmurei in Chios si un lant hotelier.

Criza economica din anii '30 loveste greu afacerile familiei, iar dupa razboi declinul se accentueaza. In 1969 Epaminondas G. Embiricos, nepotul lui Epaminondas K. da un restart puternic imperiului care in anii '90 redevine detinatorul celei mai mari flote de nave comerciale cu pavilion elen. 

Un alt membru al clanului Embiricos a fost Andreas. Nascut la Braila in 1901, dupa o serie de studii in Austria si la Londra, acesta se muta la Paris in 1926, unde se formeaza ca autor suprarealist sub indrumarea lui Andre Breton.

In 1935 la Atena publica primul sau volum de poezii. A urmat o cariera fulminanta, devenind unul dintre cei mai apreciati si bine cotati autori eleni. In paralel si-a dedicat o mare parte din timp unei alte arte pe care o indragea nespus - fotografia.S-a stins din viata la Atena in 1975.

Anul 2001 a fost declarat de catre ministerul elen al culturii drept anul Andreas Embiricos.

Un alt Andreas Embiricos se refugiaza din calea razboiului in Statele Unite unde dezvolta partea de shipping si finante insa continua sa isi urmeze pasiunea pentru automobile dezvoltata in Franta anilor '30 unde Andreas devenise un apreciat pilot de curse.

In perioada pariziana, acesta le comanda celor de la Bentley realizarea unei masini care sa imbine puterea uneia de curse cu eleganta uneia de oras. De design s-a ocupat marele Georges Paulin, caroseria fiind executata de prestigioasa companie Pourtout.

Sub denumirea de Bentley "Embiricos" masina a atins viteza record de 185.16 km/h pe circuitul de la Brooklands. In 1949, 1950 si 1951 a luat parte in circuitul de la Le Mans fiind prima masina din istorie care a terminat cursa trei ani consecutiv.


1950. Le Mans - turisti fotografiindu-se cu bolidul lui Andreas

Mr. and Mrs. Andre Embiricos in St. Moritz, Switzerland. Photo by Henry Clarke. Vogue, 1952. | https://www.gettyimages.co.uk/

Superba sotie lui Andreas (stanga) a fost un model cunoscut si indragit in America, ea prezentand pentru cei mai mari designeri ai lumii. (foto: Life Magazine)

Incheiem cu un alt reputabil membru al clanului - George Embiricos, nascut in 1920 acesta urmeaza cursurile de la Cambridge, dupa care continua studiile superioare la Atena in cadrul facultatii de drept. 

Dupa finalizarea studiilor urmeaza o perioada in care activeaza in biroul de la Londra dupa care in 1940 se muta in New York unde se dedica shipping-ului si colectionarii obiectelor de arta. In 1954 inventeaza designul bulk carrier-ului modern.

Impresionanta sa colectia de arta contine opere de El Greco, Goya, Cezanne, Kandinsky, Picasso, Van Gogh si Bacon care erau expuse in vila din Lausanne.

In 2011, chiar in anul in care a decedat a vandut familiei regale din Qatar tabloul "Jucatorii de carti" de Cezanne pentru fabuloasa suma de aproximativ 300 de milioane de dolari.

In proprietatea magnatului s-a aflat si superyachtul Astarte II. 


You Might Also Like

0 Comments