De la elitistul Country Club Bucharest la elegantul Club Diplomatic București și incredibilele povești ale colonelului american Greble și profesorului Tomiță

In perioada interbelica, Romania tinde sa se distanteze usor de modelul francez si sa se apropie din ce in ce mai mult de stilul de viata nord american.

Astfel la nivel national se amenajeaza 5 ansambluri sportive si de relaxare construite in jurul unor moderne terenuri de golf, care purtau evident denumirea de country clubs. Cel mai mare dintre acestea era Country Club Bucharest, situat pe malul lacului Herastrau si avand ca membrii fondatori ilustre nume precum:  Alexandru Marghiloman, Printul Ghica, Barbu Catargiu, Principele Barbu Stirbey, Negroponte, colonelul american Edwin St. John Greble, Jr  si altii.

anul 1936

Ansamblul cuprindea un teren de golf cu 18 gauri amenajat dupa cele mai moderne cerinte ale vremii, terenuri de tenis, un elegant club cu restaurant, debarcader pentru yachturi si alte facilitati destinate membrilor.

Infiintat la inceputul anilor '20, Country Club Bucharest a avut printre membrii si reprezentanti ai familiei regale, de altfel lovitura inaugurala a apartinut Regelui Ferdinand I, iar Regina Maria a fost prima femeie din Romania care a practicat acest sport.

Jurnalistul Dr. Lc. de la Ilustratiunea Romana ne introduce in atmosfera de la club, din anul 1936:


"[...] Prima masina care ne claxoneaza impacientata ca-i baram calea, poarta o tableta, doua, iat-o si pe a treia, cu diferite cifre si litere, intr'o combinatie cabalistica. Inca o masina: U.S.A. Inca una, fluturand un steag exotic. Si iata, in sfarsit si tablia care intimideaza: 'Intrarea permisa numai membrilor'. [...] un orizont larg, un covor intins de iarba verde, un fond, in care se profileaza luciul unei ape pe care aluneca o barca cu panze, o casa confortabila cu terasa imensa, umbrita de plante cataratoare, care ofera un fotoliu bun, un whisky racoritor, sau o ceasca cu ceai colonial. Flori multe si pietris, frumos oranduite, in jurul casei. [...]Terenurile de tennis sunt toate ocupate.[...]Jucatorii nu urmaresc realizarea de performante sportive. Ei vin la club sa guste o ora de destindere, sa-si umple ochii cu privelistea orizontului larg deschis si plamanii cu aer curat, bagaj care le va alimenta buna dispozitie in orele de munca, intre cei patru pereti ai unui block-house.[...]La Country-Club sportul preferat este insa golful. Tinerii si batranii strabat zilnic cate 5 km in urmarirea unei mingi micute de cauciuc."

 anul 1936

Jurnalistul nostru ii adreseaza cateva intrebari si unicului profesor de golf din capitala:

"Iata-l si pe profesorul de golf. Unicul in capitala noastra.

-Ce doriti dv.? mi-se adreseaza profesorul, in limba engleza.
-As dori cateva explicatiuni, raspund in romaneste - asupra jocului.
-Sa va explic, incepe profesorul sa vorbeasca, cu un puternic accent englezesc. Golful, aci la Country-Club, a fost introdus de A.S.R. Principele Nicolae, care este presedintele de onoare al clubului. Clubul are 400 de membri. Numai o parte din acestia sunt straini.
-Sunteti de mult in Romania?
-Cam de mult, incepe sa rada tanarul profesor de golf.
-Ati invatat foarte bine romaneste.
-Cred si eu!
-Cum va numiti? As dori sa va recomand amatorilor de lectii de golf.
-...Tomita Pavel.
-!...
-Dar... Va rog sa ma credeti... Desi nu sunt englez, sunt un bun jucator de golf. Am realizat pana acuma cel mai bun scor: 72 de lovituri la 18 gauri.

Desi Tomita Pavel nu-i englez, il cred pe cuvant..."

Din pacate superba atmosfera de la Country Club avea sa dispara in timpul celui de al doilea razboi mondial, cand la nivel national celelalte cluburi sunt distruse, iar cel din capitala este transformat in spital militar. Dupa razboi terenul de golf este partial demolat, insa clubul continua sa fie folosit de diplomatii straini gratie nimeni altuia decat Tomita Pavel, nevoit acum sa locuiasca in mansarda cladirii.

In 1975, Tomita Pavel se pensioneaza. Imediat dupa aceea, din ordinul direct al lui Ceausescu si ce a mai ramas din fostul teren de golf este demolat, in loc ramanand un teren viran.

In 1996 se reinfiinteaza Country Clubul sub denumirea de Clubul Diplomatic, devenind in scurt timp una dintre cele mai elegante locatii bucurestene, din pacate insa din cauza situatiei terenurilor din jur, clubul dispune doar de 9 gauri.

La finalul acestui articol revenim la cel care a initat acest proiect, colonelul american Edwin St. John Greble, Jr.

Acesta s-a nascut in Fort Mason, California, la data de 9 noiembrie 1887, fiul al Major General Edwin St. J. Greble si Gertrude Poland Greble. Si nepot al lui Lieutenant John Trout Greble, primul ofiter al Union (uniunea statelor de nord) decedat in timpul razboiului civil american.

Strabunicul lui Edwin a fost John French, profesor la Academia Americana de Etica.

Revenind la Edwin, acesta s-a remarcat la West Point prin excelentele abilitati sportive la fotbal american, lacrosse si saritura cu prajina, unde a stabilit un record national. Dupa absolvire a trecut prin variate specializari de la artilerie pana la aviatie, pentru ca primul razboi mondial sa-l prinda tocmai in Franta alaturi de o divizie de artilerie.

Intors in State, ajunge sa conduca filiala Baldwin Locomotive Works din Lakehurst, N. J. Insa decide sa se reintoarca pe front ca maior al 108th Field Artillery, divizie pe care ajunge sa o conduca din pozitia de colonel. In timpul ofensivei Meuse-Argonne este ranit de o mina, iar o parte din oamenii sai mor. Catre finalul razboiului este mutat la 76th Field Artillery, parte a armatei americane de ocupatie.

In 1917 se reintoarce in Statele Unite pentru a se casatori cu Florance Hall Colgate. Dupa nunta cei doi iau drumul batranului continent, ajungand la Bucuresti, unde Edwin pune bazele filialei Baldwin Locomotive Works pentru sud estul Europei si infiinteaza si Country Club Bucharest. In 1925 se reintoarce in State unde devine membru al Partidului Republican si lucreaza pentru mai multe companii, inclusiv cea a celebrului Thomas A. Edison.

Inceptul anilor '30 nu sunt deloc blanzi cu Edwin, acesta se imbolnaveste grav, iar in 1934 divorteaza. In 1941 fata sa se stinge din viata, iar la scurt timp dupa aceasta moare si fiul sau cel mic, avionul acestuia fiind doborat de artileria germana.

In noiembrie 1946, la doar 59 de ani, colonelul Edwin St. John Greble, Jr se stinge din viata in urma unui infarct.

photo: courtesy of mr. Kelt | https://www.findagrave.com/

You Might Also Like

0 Comments