În 1934 C.F.R. introducea vagonul școală pentru pregătirea și examinarea angajaților

În perioada anilor '30  instrucția personalului reviziilor de vagoane forma una din preocupările principale ale Direcției Atelierelor și Materialului rulant.

Pentru completarea instructiei lăcătușilor de revizie și pentru vertificarea cunoștiințelor lor, în 1934 se ia decizia amenajării unui vagon școală, înzestrat cu toate instalațiile existente la vagoane, aranjate pe un stand și secționate.Acest vagon se deplasa în toate centrele din țară unde sunt revizii de vagoane, verificând și completând cunoștiințele lăcătușilor de revizie, instructor fiind un inginer.

Vagonul ales a fost un vagon F (de bagaje), pe 4 osii, cu scheletul metalic, fabricat de Astra în 1933. La cele două capete ale vagonului s-au amenajat câte o cabină dormitor pentru instructor și pentru un ajutor. Ușile laterale au fost prevăzute cu ferestre, pentru o mai bună iluminare a sălii, accesul în vagon făcându-se numai pe la capete. S-a instalat încălzire proprie cu apă caldă și s-a intensificat iluminatul electric. În sală în lungul unuia dintre pereți s-a montat un banc pe care au fost așezate, secționate, toate instalațiile mecanice ale vagoanelor.

Prima instalație este frâna Westinghouse, cu ventilul diferențial Rihosek-Leuchter. Pe acest stand se învăța compunerea și funcționarea acestui ventil.

Urmează apoi frâna Westinghouse obișnuită complet secționată.În legătură cu aceasat, s-a montat frâna neautomată Henry, care ărezintă mai mult un interes istoric. La frâna Westinghouse s-au prevăzut de asemenea secționatesemnalul de alarmă și supapa semnalului de alarmă, în legătură cu instalația de frână. De asemena manometrul și robinetul de frânare rapidă, care se află la îndemâna șefului de tren, în vagoanele de bagaj.Pe standul alăturat s-a montat secționată în întregime frâna automată cu vid, Hardy. Și aici, în legătură cu frâna, s-a montat instalația semnalului de alarmă. 

Urmează apoi instalația de încălzit cu joasă presiune Friedmann. Instalația este completă și prin piesele secționate, se poate urmări cu ușurință funcționarea sistemului.

S-a montat apoi un aparat de tracțiune de tip întărit pentru vagoane de marfă, cu aparatul de legare respectiv, urmat de un aparat de tracțiune de tip întărit pentru vagoane clasă. 

Șirul este ăncheiat de un aparat de ciocnire tip C.S.D. 

Pe peretele opus s-au montat:

Secțiuni prin cele mai importante 6 tipuri de cutii de grăsime din dotarea C.F.R. : U1, U2, U3, 102, 83 și B2.

Alături de acestea sunt: fusul, cuzinetul, pana, penița, vasul de uns, obturatorul, apoi secțiuni prin bandaje cu diverse defecte așezate în comparație cu un bandaj normal. Urmează instalația de iluminat electric sistem Dick, desfășurată; o panoplie cu sculele necesare unui lăcătuș de revizie, o secțiune printr-un vagon de călători la scara 1/2, o demonstrație în miniatură a modului de acoperit vagoane cu tablă.

În vagon se mai află  o instalație completă și funcșională de frânare Westinghouse.

Lucrările de amenajare a vagonului au fost efectuate în atelierele Grivița-vagoane.

You Might Also Like

0 Comments