În perioada interbelică elitele României se relaxau jucând golf la country club-urile construite după model american în diverse orașe din țară

 Despre cel mai mare country club din Romania - Bucharest country club, am discutat pe larg aici:


Acesta a fost infiintat de catre colonelul american Edwin St. John Greble Jr. - reprezentant in Romania al Baldwin Locomotive Works New Jersey.

Profesor de golf era nimeni altul decat Paul Tomita - distinctia de profesor de golf fiind acordata de catre London Professional Golf Association.

Dupa modelul american, in perioada interbelica elitele Romaniei se relaxau jucand golf la country club-urile construite pe intreg cuprinsul tarii.

 country club of Bucharest

Numarul exact al acestora nu este cunoscut, fiind inca supus numeroaselor dezbateri. Ce stim cu siguranta este ca in afara de cel de la Bucuresti, au mai existat un club ridicat de Printul Stirbey la Buftea, unul ridicat de Ion Movila la Eforie Nord (ori in zona vilei Aviana, ori intre Eforie Nord si Techirghiol), unul la Mamaia, in zona de nord (cel mai probabil discutam de zona unde acum se afla restaurantul Amsters, acesta posibil sa fi gazduit country club-ul, fiind primul din Europa construit pe plaja) si unul langa Ploiesti, la Telejean construit de americanii de la Sandard Oil pe un teren de peste 50 de hectare.

actualul restaurant Amsters, cladirea, de origine interbelica, este posibil sa fi gazduit Mamaia Country Club 

Sunt informatii pe care nu am putut inca sa le confirmam, conform carora ar mai fi fost un country club la Sinaia.

Pe langa oameni de afaceri, artisti cunoscuti, vedete ale vremurilor si alte personalitati, terenurile de golf erau frecventate atat de membrii Casei Regale a Romaniei cat si de membrii ai Caselor Regale din Europa si oameni de afaceri instariti de pe vechiul si noul continent. 

Trebuie precizat ca lovitura inaugurala a Country Club of Bucharest a fost data de catre Regele Ferdinand 1, iar Regina Maria a fost prima femeie din Romania care a practicat acest sport. 

Daca la Eforie o puteam intalnit pe Smaranda Braescu jucand golf, la Buftea  a fost prezent printul mostenitor al Germaniei, Friedrich Wilhelm.


You Might Also Like

0 Comments