Inaugurarea gării maritime și feroviare Constanța Port

În anii '30 începe un amplu program de modernizare a infrastructurii navale din țara noastră. La Constanța, vechiul pavilion din lemn construit de britanicii de la Danube & Black Sea Railway and Kostence Harbor Co. Ltd. este demolat pentru a face față unui edificiu modern care să corespundă necesității vremurilor. Discutăm de o perioadă în care traficul de pasageri și mărfuri pe rutele către Orient și Statele Unite crescuseră semnificativ.

Lucrările la noul terminal încep chiar in 1930, în 1931 fundațiile sunt modificate, pentru a preveni infiltrațiile fiind folosite materiale precum beton hidraulic si tuf vulcanic importat din insula Santorini. Inaugurarea a avut loc în anul 1935, cu ocazia Zilei Marinei, la eveniment fiind prezenți Regele, autoritățile locale, oficiali ai guvernului și înalte fețe bisericești.

                                                                                                     imagine din ziua inaugurării


De proiect au fost responsabili arhitecții Crizantema Stămătescu și Gheorghe Brătescu. 

La exteriorul emblematicului edificiu art-deco se amenajează 4 linii de cale ferată, clădirea fiind folosită, în afară de trenurile ce asigurau legătura cu vapoarele și de trenurile vizitelor oficiale.La interior se aflau vama, restaurante, birou O.N.T., sală de ședințe și protocol, mai multe restaurante, câteva magazine dar și locuința directorului gării.

detaliu

Între terminal și oraș este amenajat un frumos parc, o mică parte din acesta supraviețuind până astăzi.
You Might Also Like

0 Comments