Dincolo de mit: proveniența și semnificația capetelor de berbeci de pe fațada Cazinoului din Constanța

Despre proveniența și semnificația capetelor de berbeci de pe fațada Cazinoului din Constanța s-a tot discutat în trecut, fiind aruncate pe piață diverse teorii de la cornul abundenței și "berbecii" valurilor până la afirmații ridicole conform cărora am avea de fapt în fața ochilor un monument funerar.

***

Termenul oficial este "bucrania" și se referă la reproducerea de cranii și capete de bovine și ovine pe fațadele sau în interiorul unor clădiri, deseori decorate cu ghirlande de flori și fructe. Deși termenul provine din limba latină (bos cranium = craniu de bovină), astfel de elemente decorative își au originile în arta sacră corintică unde craniile decorau templele unde erau sacrificate animale. Aceste elemente sunt preluate de romani și le regăsim pe templele dedicate lui Apollo (taur), Jupiter (berbec) sau Marte (taur), dar și în arta profană: piețe de animale, măcelării, etc. În acest caz în locul craniilor apar capete întregi.

foto: cosinus


Aceste elemente decorative dispar o perioadă, pentru a fi mai apoi redescoperite de arhitecții renascentiști, cel mai vechi document care le menționează fiind Cartea a 4-a a arhitecturii de Sebastiano Serlio - 1537. Inspirat de aceasta, Giacomo Vignola le introduce în volumul Regulile celor 5 ordine de arhitectură, carte de bază folosită de arhitecți până spre sfârșitul secolului XX.

Deja în acest moment bucraniile își pierduseră simbolismul mistic și deveniseră simple elemente decorative sau care marcau activități legate de creșterea și prelucrarea animalelor (măcelării, abatoare, piețe de animale).

În Europa:

Cum bazele stilului art nouveau sunt formele fluide, organice cu trimitere directă la natură, bucraniul sub forma unui cap complet decorat cu diverse tipuri de ghirlande este rapid adoptat și implementat având un rol pur decorativ. În anumite ocazii putem regăsi bucraniile ca parte a unor frize ale unor clădiri în stil neoclasic. Cel mai grăitor exemplu în cazul din urmă fiind Cazinoul Marino din Irlanda (în imaginea de mai jos). 


În Statele Unite:

Pe teritoriul U.S.A. bucraniul este folosit cu precădere în clădirile realizate în stilurile neoclasic și gothic revival, la fel ca pe continentul european, rolul fiind unul pur decorativ lipsit de o semnificație anume. Regăsim astfel bucraniul pe diverse clădiri. De la piețe, la biblioteci și chiar toalete publice (Bryant Park, New York - imaginea de mai jos).

imagine: Google Stree View

You Might Also Like

0 Comments