Povestea celor 3 vapoare Transilvania

Pe 11 februarie 1938 este lansata la apa in santierul naval Burmeister & Wain din Copenhaga  Danemarca, pasagerul Transilvania. Lucrarile sunt finalizate in data de 11 iunie 1938.

Nava avea un deplasament de 6.672 TDW, o capacitate de 412 persoane, o lungime de 128 metri, o latime de 17 metri si o viteza de 25 noduri. La interior dispunea de restaurante elegante, sala de evenimente, 2 apartamente, 6 cabine de lux, 8 cabine semilux, 32 cabine clasa I, 43 cabine clasa II si 38 de cabine clasa III.In data de 26 iunie soseste in portul Constanta,  pornind in maiden voyage pe ruta Constanta - Insula Serpilor - Yalta si retur, avand la bord inalte oficialitati romane, presa si personalitati ale vremii. Aceasta plecare s-a facut fara traditionalul botez, si poate acesta a fost ghinionul care a urmarit apoi superba nava. Un al doilea voiaj are loc in data de 9 august pe acelasi traseu.

Pe data de 8 septembrie are loc botezul navei, iar in 13 septembrie pleaca in prima sa cursa catre Orient pe ruta Constanta – Alexandria – Haifa – Beirut – Pireu – Istanbul – Constanta, inlocuind batranul pasager SMR Carol I. Trebuie precizat ca SMR Transilvania, alaturi de sora sa SMR Basarabia au fost primele nave de pasageri motorizate diesel din flota romaneasca.

Odata cu inceperea celui de al doilea razboi mondial Transilvania si Basarbia sunt trimise la Istanbul unde sunt date in pastrare statului turc.Pe 12 decembrie 1944 o delegatie sovietica si romana se deplaseaza la Istanbul pentru preluarea navelor si aducerea lor in tara.

In urma exploatarii continue si a unui acident petrecut la Galati din cauza scaderii nivelului Dunarii, Transilvania este dusa in 1975 in portul Constanta pentru reparatii capitale. Din pacate din lipsa de fonduri la nivel national dar si din lipsa de interes, lucrarile nu mai incep. Mai mult guvernul comunist raspunde negativ numeroaselor solicitari facute de catre Institutul de Marina care dorea sa preia si sa repare nava.

O alta solicitare vine din partea ONT care dorea sa repare nava si sa o mute in Portul Tomis din Constanta unde urma sa devina hotel. Din nou guvernul comunist refuza.

Cea de a treia si ultima cerere vine tocmai din partea santierului naval Burmeister & Wain din Copenhaga,  Danemarca. Si acestia doreau sa repare vaporul care urma apoi sa fie expus la Muzeul Naval Copenhaga. Cum va puteti imagina si aceasta cerere este refuzata.

Pe 15 martie 1979 este remorcata si dusa la Galati unde este andocata intr-o dana necorespunzatoare. Si in ciuda numeroaselor cereri facute de catre capitanul Octavian Plesoianu si de catre ICEPRONAV nava este tinuta pe loc. Urmeaza o noua perioada in care nivelul Dunarii scade foarte mult. La 9 septembrie 1979, ora 08:15, nava amiral a flotei romanesti se desprinde din parame si se culca pe latura stanga. Este lasata in acest stadiu pana in 1983 cand 40% dintre ea este taita si dusa la fier vechi. Resturile navei au fost ranfluate abia in 2008, punand capat tragicei povesti a celei care a fost mandria navigatiei din Romania.

***

Foarte putini oameni stiu ca inainte de SMR Transilvania, pe marile si oceanele lumii au mai navigat alte doua vapoare purtand acelasi nume.

Prima, SS Transylvania a fost lansata la apa chiar in zorii primului razboi mondial, pe 23 mai 1914, fiind operata de Anchor Line, subsidiara a Cunard. Desi gandita ca nava de croaziera, a luat rapid drumul armatei devenind nava pentru transport trupe. 

Pe 3 mai 1917 a pornit in voiaj de la Marsilia catre Alexandria avand la bord peste o mie de militari, fiind escortata de doua distrugatoare nipone, Matsu si Sakaki. O zi mai tarziu, in apropierea coastelor italiene (zona Genoa) este atacata si torpilata de un submarin german. In timp ce se facea transferul trupelor de pe nava britanica pe navele nipone o a doua torpila germana loveste Transylvania in plin. Nava se scufunda, peste 400 de oameni pierzandu-si vietile. Pe 7 octombrie 2011, epava vaporului a fost descoperita in apropierea insulei Bergeggi la o adancime de 630 de metri.


In Martie 1925 in Glasgow este lansata la apa HMS (TSS) Transylvania, cea mai mare dintre cele 3 nave ce purtau acest nume. Pe 12 septembrie 1925 pleaca in maiden voyage din Glasgow catre New York. In Noiembrie 1928 participa alaturi de nava Estonia la recuperarea echipajului cargoului german Herrenwijk. Cateva luni mai tarziu, in martie 1929, Transylvania sufera o serie de avarii si este dusa in portul  La Coque Rocks. Dupa mai bine de 2 ani de reparatii, vaporul revine pe apele oceanului, operand rute catre Indiile de vest si Atlanticul de Nord.

In 1940 este tranformata in nava militara - F56. Pe 19 august 1940 este torpilata de submarinul german U-56, la 40 de mile marine de capul Malin.36 de persoane si-au pierdut viata, restul de 300 fiind salvate de HMS Ashanti (F 51).


Iata ca din pacate toate cele 3 nave ce au purtat acest nume au avut, in final un destin tragic.

You Might Also Like

0 Comments