Romania și Australia, singurele țări în care, în perioada interbelică se exportau combinele frigorifice americane Crosley

Creșterea prezenței Statelor Unite in România anilor '30 este un fenomen complex și interesant de analizat. El a început să se formeze la mijlocul anilor '20 ajungând la maturitate pe la 1938-1939, fiind apoi oprit brusc de cel de al doilea război mondial și instaurarea teribilului regim comunist.

Apariția acestui fenomen unic în Europa a avut la bază o serie de factori printre care enumerăm: controlul austriac asupra Dunării maritime, agresivitatea crescută a Uniunii Sovietice, o serie de înțelegeri neonorate de către statul francez și o imixtiune agresivă a Marii Britanii în proiectele de transport ale României (spre exemplu presiunea făcută și soldată cu succes, pentru ca România să renunțe la biletul unic de transport avion-cale ferată/autobuz-vapor). Aceasta fiind situația România s-a reorientat într-un parteneriat strategic cu U.S.A. Un parteneriat care s-a dovedit extrem de benefic pentru ambele țări, România devenind nu doar o piață de desfacere pentru produsele americane dar și o zonă de producție: Goodrich, Ford, Fordson fiind doar trei exemple.

Pe sectorul electrocasnicelor, piața era dominată de General Motors (prin subsidiara Frigidaire_, Crosley și Westinghouse, în timp ce compania românească Aragaz S.A.R. ocupa un onorabil loc 4.

Crosley sunt cei care au inventat primele combine frigorifice cu rafturi în uși. Acestea erau produse în Cincinnati, Ohio, iar în afara continentului Nord American erau exportate doar în Australia și România.

Mai jos aveți o imagine din anii '30 cu Piața Teatrului Național si o reclamă care anunță noile modele de Crosley Shelvador.

  


La începutul anilor '30 Powel Crosley Jr. care deja era implicat în industria auto și în producția de radiouri decide să intre pe piața electrocasnicelor prin lansarea pe piață a Icyball - o comniă frigorifică pe bază de kerosen. În scurt timp se reorientează și în 1933 lanseaza Shelvador D-45 (imaginea de mai jos). Prima combină frigorifică din lume cu rafturi în ușă. 
You Might Also Like

0 Comments