1940. Vizita delegatiei AGIR la uzinele Malaxa

Intinse pe cateva zeci de hectare, Uzinele Malaxa au fost la vremea lor cel mai mare complex industrial din Romania si unul dintre cei mai mari producatori de locomotive si automotoare din Europa.

De proiect s-a ocupat reputatul arhitect  Horia Creanga, care realizeaza un superb complex de cladiri din caramida, in stil art deco, accesul facandu-se prin niste porti monumentale, dupa modelul marilor corporatii industriale americane. De altfel Malaxa a fost cel care a adus in tara noastra tehnologia americana de slefuire "Stiefel". Statele Unite fiind si locul unde si-a gasit odihna vesnica.

In perioada de varf, aici lucrau 6.000 de oameni. Din cele 30 de hectare ale platformei industriale, 10 hectare erau ocupate de cladirile de productie.

Nicolae Malaxa avea profilul tipic intreprinzatorului capitalist ala celor vremuri si cu siguranta daca nu intervenea comunismul, Malaxa devenea unul dintre cele mai mari branduri europene in domeniu.

In 1940, Malaxa invita reprezentantii AGIR sa viziteze uzinele si sa le prezinte planurile de viitor. 

AGIR - Asociatia Generala a Inginerilor din Romania a fost infiintata in 1918 la Iasi, in 1949 prin fuziune devine  Asociatia Stiintifica a Tehnicienilor , pentru ca in 1990 sa revina la denumirea initiala.

You Might Also Like

0 Comments