Fundația Culturală "Regele Mihai" - de la micul sediu din București la participarea la expoziții internaționale
Fundația Culturală "Regele Mihai" a fost înființată în 1922 pe temeiul unui statut întărit de o lege cu acest scop: să ajute organizarea și răspândirea culturii românești în popor. Structura cuprindea patru părți:
1. O direcție a culturii populare cu grijă de cămine (biblioteci, muzee etc), de publicații pentru popor (Albina), de liste de cărți, cataloage și instrucțiuni pentru depozitele de la țară.
2. O direcție a culturii generale cu grija bibliotecii, cu organizarea de conferințe, manifestări culturale, expoziții, responsabilă cu coordonarea muzeului etnografic al Ardealului și susținerea de organizații corale și orchestrale.
3. O direcție a cercetășiei cu sarcina cohortelor, excursiilor, taberelor, publicațiilor și legăturilor internaționale.
4. O direcție administrativă a bunurilor: imprimerie, librărie, depozit de cărți, laborator cinematografic, cinematografe și terenuri.
La 1925, fundația avea 425 de cămine culturale deservind peste 800 de sate. Căminul cultural avea rolul de a fi un continuator al școlii din sat, găzduind biblioteci, săli de lectură și studiu, diverse evenimente de propagandă culturală.
0 Comments