În octombrie 1929, grație aparaturii adusă de compania Marconi Wireless, în noua clădire de lângă București începeau primele emisii adevărate de radio din România
Primul post de emisie a luat naștere în România după congresul radiofoniștilor din 13 iunie 1926. Odată cu acesta, asociația radiofoniștilor a luat inițiativa emiilor prin radio, de concerte și conferințe locale.
Primele încercări nu au dat rezultatele dorite, dar în timp foarte scurt odată cu achiziționarea de echipament nou, profesionist, calitatea a crescut. In luna august a lui 1926 s-a transmis corect și integral concertul de pian al lui Constantin Ionescu, acesta fiind recepționat inclusiv la Giurgiu.
După o scurtă pauză emisiile se reiau în luna octombrie după instalarea lămpilor S.I.F. si Metall, urmată de instalarea unui cuplaj inductiv Tesla cu antenă. Se înființeaza în cadrul asociației un comitet care să se ocupe de partea astistică. acesta era prezidat de Folescu, din comitet făcând parte deputatul Deleanu și avocatul Mețianu. Printre primele concerte transmise ân noua formulă fiind recitalurile susținute de baritonul Costescu-Duca, tenorul Mircea Lazăr, tenorul Gualtierri, soprana Nina Botty și alții.
În 1927 Institutul Electro-Tehnic vine în sprijinul asociației prin achiziția a două microfoane Western Electric, împreună cu amplificatoare și o serie de lămpi, toate comandate special la New York. Imediat după sosirea acestora se stabilește o legătură prin fir cu Ateneul Român, ceea ce a permis difuzarea diverselor concerte precum cele ale Filarmonicii, recitalul de vioară a lui Teodorescu, recitalul basului Niculescu-Basu etc, cu această ocazie având loc primele transmisii prin doză electro-magnetică.
În octombrie 1928 este înființată Societatea de Radiodifuziune, care începe să funcționeze efectiv abia în primăvara lui 1929.
În octombrie 1929 postul de emisie moștenit de la Asociație este înlocuit cu unul puternic de 12 kw, ce a fost instalat într-o clădire situată la 10 kilometri de Șoseaua București-Ploiești. Postul de emisie a fost adus în România de compania Marconi Wireless care a trimis și doi specialiști britanici, F. Olliver și J Hake, cei doi fiind responsabili cu instalarea si reglarea aparaturii.
0 Comments