Tragediile celorlalte doua vapoare care au purtat numele de "Romania"

Putini oameni cunosc faptul ca inainte de SMR Romania au existat alte 2 vapoare cu acelasi nume si cu un destin la fel de tragic.

Primul vapor a fost T.S.S. Romania care opera pe ruta USA - Mediterana sub patronajul companiei Anchor Line.

sursa imagine: allpostersimages.com

Anchor Line a fost fondata in 1855 in Glasgow, Scotia sub numele de Handysides & Henderson  si a devenit intr-un timp foarte scurt una dintre cele mai cunoscute si apreciate companii care prin elegantele sale vapoare legau lumea veche de cea noua.

Din pacate se pare ca firma a fost urmarita de un ghinion teribil sau un blestem al marii intrucat in primii 50 de ani de viata a pierdut in accidente navale nu mai putin de 20 de vapoare. 

Dupa moartea celor doi fondatori a fost preluata de Cunard si redenumita Anchor Line. In ciuda redenumirii ghinionul a continuat sa urmareasca compania care a mai pierdut o serie de vapoare in timpul primului razboi mondial. In 1935 Cunard se retrage din actionariat si Anchor Line intra in faliment.

Una dintre navele companiei a fost T.S.S. Romania care opera intre Mediterana si New York. Pe 28 octombrie 1892 in urma unui accident naval petrecut in apropierea coastelor portugheze vaporul se scufunda, rezultand 113 victime.

***

Cel de al doilea vapor Romania (2.562tone) a fost lansat la apa in 1898 in santierul naval Ansaldo G. & Co. - Societa Nazionale Di Navigazione Ansaldo, Sestri Ponente (Genoa). In 1910 este vandut catre Societa Italiana Di Servizi Marittimi, Venezia. 

In data de 16 aprilie 1918 S.S. Romania este interceptata in apropierea coastelor Albaniei (Cape Linguetta) de catre submarinul german UC-22 (Carl Bünte), fiind torpilata si scufundata. Nu se inregistreaza victime. 

You Might Also Like

0 Comments