Cum arata sala de cinema Select dupa modernizarile din 1928

In 1908, la parterul unui superb hotel in stil baroque revival, de pe Calea Victoriei #48-50 se inaugura unul dintre primele cinematografe bucurestene - Cinema Select.

La mijlocul anilor '20, sala este cumparata de Ion Iancovescu si intra intr-un amplu proces de modernizare care se finalizeaza in 1928, de proiect fiind responsabil arhitectul Gheorghe Negoescu. Cu oceasta ocazie s-au implementat (posibil in premiera in Bucuresti) lampile de cinema marca Tungsram.

Ion Iancovescu  (n. 20 decembrie 1889, Bucuresti - d. 1966) este cunoscut in special prin exceptionala prestatie ca actor de teatru si film. De-a lungul celor 50 de ani de activitate a avut 18.000 de aparitii scenice.

Cel mai celebru film al actorului este fara indoaiala "Paramount on Parade" unde a jucat alaturi de Paula Iliescu Gibson (Pola Illery), o actrita care dupa plecare in USA a ajuns una dintre cele mai cunoscute staruri ale filmului mut.

Dincolo de actorie, Iancovescu a fost regizor si animator si poate cel mai putin cunoscut aspect , a fost primul proprietar al unui lant de cinematografe din Romania, el amenajand nu mai putin de 7 sali, majoritatea pe bulevardul Elisabeta, un adevarat Broadway bucurestean.

Iata cum arata sala in 1933:You Might Also Like

0 Comments