In 1930 in santierul naval Quarneo din Fiume (Italia) avea loc lansarea la apa a primului submarin romanesc - NMS Delfinul

In 1930 in santierul naval Quarneo din Fiume (Italia) avea loc lansarea la apa a primului submarin romanesc. Denumit NMS Delfinul (a nu se incurca cu actualul submarin Delfinul care este de productie sovietica anii '80 clasa Kilo), acesta avea o lungime de 68 de metri si o latime de 5.9 metri, fiind operat de un echipaj de 40 de persoane.


Avea ca motoare principale 2 diesel Krupp ce generau un total de 1.600 hp ce permiteau o viteza de 14 noduri la suprafata si 9 noduri in imersiune.

Din cauza unor divergente intre guvernul roman si constructorul italian, submarinul a ajuns in portul Constanta abia in primavara lui 1936. Ca armament avea 6 torpile si un tun Bofors de 101.6 mm.

ceremonia oficiala de lansare la apa din anul 1930. Oficialitatile prezente: Ministrul Ghica, lt-col David Popescu, D. Maramant atasatul militar la Roma, precum si reprezentatnii constructorului 

Pana la inceputul WW2 a avut functiunea de nava scoala, insa odata cu inceperea razboiului a devenit operational ca submarin militar, executand numeroase misiuni de succes si supravietuind numeroaselor atacuri inamice fara a inregistra pierderi omenesti.

1936, intra in Portul Constanta, in fundal se vede turnul abatorului de export

In 1947 este confiscat de URSS si folosit pe post de piese de schimb. In 1951 in stadiul de aproape epava este returnat statului roman. Delfinul intra intr-un amplu proces de reconstructie, fiind relansat la apa ca nava de cercetare, fiind operat de  I.R.C.M. - Institutul Roman de Cercetari Marine Constanta. Din pacate in 1970, odata cu pensionarea submarinului se ia decizia de a fi taiat si dus la fier vechi.
You Might Also Like

0 Comments