În 1933 se realizează proiectul unei pasarele cu port turistic care ar fi trebuit să se construiască în zona de sud a stațiunii Mamaia

În anii '30, cu sprijinul Casei Regale prin Yacht Clubul Regal Român și al Ligii Navale Române sporturile nautice și agrementul nautic iau amploare. Se încurajează construirea de debarcadere și cluburi de profil în toate zonele turistice și urbane unde luciurile de apă permit dezvoltarea acestui sector de agrement. 

În 1933 conducerea Regiei Autonome P.C.A. (administrația portuară) îl însărcinează pe inginerul Cotovu (director al direcției construcții portuare) să realizeze proiectul unui port turistic și pescăresc pe coasta orașului Constanța. Costurile sunt estimate la 3.800.000 lei, acestea urmând a fi suprotate de P.C.A., P.A.R.I.D, Oficiul de Turism de pe lîngă Președinția Consiliului de Miniștri și Primăria Constanța.

Inginerul Cotovu identifică o zonă prielnică la intrarea în stațiunea Mamaia, unde lacul Tăbăcărie comunică cu marea printr-un canal, chiar in dreptul Stațiunii de Cercetare Hidrobiologică Constanța, lângă care se aflau deja numeroase barăci ale pescarilor.

foto: Ovidiu Oprea

Inginerul Cotovu a optat pentru un adăpost construit în larg unde adâncimile sunt păstrate în mod natural. Adăpostul urma să fie format din diguri care urmau să închidă un bazin de 5.000 mp. Adâncimea de 2 metri urma sp fie suficientă pentru ambarcațiunile de agrement, capacitatea portului fiind de aproximativ 50 de yacht-uri. Bazinul urma să fie legat de țărm printr-o pasarelă metalică construită din șine de cale ferată lungă de aproximativ 150 de metri, suficient de înaltă și prevăzută cu două deschideri pentru  a permite bărcilor și șalupelor să treacă pe sub ea. Pe paltformele din capetele digurilor urmau să fie construite depozite și instalații pentru primirea, stocarea și prelucrarea peștelui.

planul portului turistic

profil dig

Într-un final acest proiect este abandonat, fiind în schimb amenajat portul turistic din zona centrală a orașului (Portul Tomis de astăzi): se construiesc un dig de protecție cu coronament-promenadă, o paltformă de beton pentru depozitarea ambarcațiunilor și sediul Yacht Clubului Regal.


You Might Also Like

0 Comments