Palatul Postei Romane, impresionant imobil interbelic demolat in 2007

In 1937, pe Calea Victoriei din Capitala, se demoleaza o serie de imobile de la numerele 133 - 135.  In doar un an, dupa planurile arhitectului Arghir Culina se inaugureaza Palatul de Birouri al Societatii Romane a Postelor, la inaugurare fiind prezent si regele Carol II.

Impresionantul edificiu se desfasura pe 9 etaje si prin deschiderea foarte mare la strada se impusese rapid ca un landmark al capitalei. 
Cladirea este consolidata dupa cutremurul din 1940, moment in care acoperisul este fortificat pentru a gazdui o baterie anti-aeriana.

Dupa nationalizare devine sediul Ministerului Metalurgiei si Constructiilor de Masini, apoi al Ministerul Industriei Constructiilor de Masini si intre 1990-1991 al  Ministerul Industriilor.

In 1991 Posta Romana reintra in posesia cladirii, motivand probleme la structura de rezistenta , in 2007 incepe demolarea cladirii. Procesul de demolare a durat destul de mult, cladirea avand, in ciuda declaratiilor oficiale, o structura de rezistenta foarte buna.

In acest caz DNA a deschis o ancheta. Conform DNA, SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA s-a constituit la data de 26 iulie 2005,  in urma parteneriatului dintre CN Posta Romana SA, SC PROCEMA SA, SC COMNORD SA si două persoane fizice, avand ca scop demolarea cladirilor existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei 133-135, prejudiciul adus statului roman fiind de aproximativ 9 milioane de euro. Gruparea liberal udmrista alcatuita din Mihai Toader, Andrei Marinescu, Nagy Zsolt, Emanoil Lepadatu si Ioan Folfa primind pedepse cu suspendare si executare.


You Might Also Like

0 Comments