SMR Dacia de la nava de pasageri de lux la vapor militar

 Continuam lunga serie dedicata flotei romanesti interbelice cu un alt vapor deosebit, SMR Dacia.

Nava a fost construita in santierul naval Saint-Nazaire, Franta, intrand in serviciul SMR in anul 1907, pe ruta Constanta-Istanbul-Pireu-Alexandria.

Vaporul avea o lungime de 108 metri, o latime de aproximativ 13 metri si atingea o viteza maxima de 18 noduri. In timpul primului razboi mondial este cedata marinei impreriale ruse si este folosita ca si crucisator auxiliar. La bord au fost montate 4 tunuri de calibrul 101 si 2 tunuri de calibrul 75. De asemenea s-au facut si modificari pentru a putea lua la bord 2 hidroavioane.

Revolutia bolsevica a prins nava in portul Sevastopol unde a fost capturata de germani in 1918 si redata statului roman.

Dupa ample reparatii reintra pe linia Constanța-Istanbul-Pireu-Alexandria pana in anul 1927 cand un incendiu puternic mistuie suprastructura navei, care este nevoita sa reintre in docuri pentru reparatii. Acestea se finalizeaza in 1930 si nava reia croazierele.


Din volumul "Sub soarele Africii rasaritene" semnat de exploratorul roman Mihai Tican Rumano, aflam ca imbarcare se facea direct din trenul cu vagoane Pullman care lega Bucurestiul de terminalul de pasageri de la Poarta 1 a portului Constanta.

Inca nu am reusit sa gasim informatii concludente care sa confirme sau infirme faptul ca gara de la Poarta 1 era folosita doar pentru trenurile care ofereau legaturi catre vapoarele de pasageri sau era folosita de majoritatea trenurilor ce ajungeau la Constanta.

In septembrie 1939 participa la cel mai important voiaj din istoria sa. A facut parte din convoiul care a evacuat la Alexandria trupele, guvernul si tezaurul Poloniei.

Intre 1940 si 1941 a evacuat catre Haifa civilii evrei din Romania, membrii ai societatii "Aliyah" Bucuresti.

In 1941 nava este transformata in puitor de mine. La bord se monteaza 3 tunuri de 105, 2 tunuri de 20 si o instalatie cu o capacitate de 200 de mine.

In 11 si 12 mai 1944 a luat parte la Operatiunea 60.000 - evacuarea trupelor din Odessa. Dupa razboi nava este confiscata de marina sovietica si se scufunda in data de 10 octombrie in apropierea coastelor georgiene, dupa ce loveste o mina.

You Might Also Like

0 Comments