SS Polonia si cele 123 de voiaje intre Constanta si Haifa

 In 1910 in Glasgow era lansata la apa nava SS Kursk parte a unei serii de 4 ocean liners denumite bijuteriile Mariei Feodorovna Dagmara a Danemarcei. Botezul a avut loc abia in 1919 la Istanbul. Nava avea o lungime de 137 de metri si o latime de 17 metri, avand un deplasament de 15.000 de tone si o viteza maxima de 14 noduri. La bord putea lua 800 de pasageri si 290 de membrii ai echipajului.In 1921 alaturi de celelalte 3 nave surori trece in proprietatea  Det Ostasiatiske Kompagni si este operata pe Baltic -American Line. Cu aceasta ocazie numele navelor este schimbat in: SS Polonia, SS Letonia, SS Estonia si SS Lituania.  Traseul era Liepaja- Gdańsk - Copenhagen- New York.

nava prinsa in gheturile oceanuluipe punte la sosirea in New York

Pe 11 martie 1930 este transferata catre Polish Transatlantic Ship Association (PTTO), operand pe traseul Gdynia-Copenhagen- Halifax- New York pana in 1933 cand este mutata pe Polish Palestine Line: Constanta - Istanbul - Jafa - Haifa - Piraeus - Istanbul - Constanta.  In luna octombrie 1934 ajunge in proprietatea  Gdynia America Linie Żeglugowe SA (GAL), insa ramane sa opereze pe aceeasi ruta intre Romania si Israel.

In total SS Polonia a facut nu mai putin de 123 de voiaje in Constanta si Haifa in perioada 1933-februarie 1938, fiind cel mai mare vapor de pe aceasta linie. Din martie 1938 a fost mutata in docuri, pentru ca in 1939 sa ajunga in Italia unde a fost vanduta la fier vechi.

afis de promovare a Polish Palestine Line | sursa imagine: 
Central Zionist Archives, JerusalemCa un eveniment notabil in 1936, in portul Constanta se imbarca pe SS Polonia nimeni altul decat Edmond Wilhelm Brillant the Levi, arhitect naval, ramas in istoria statului Israel ca unul din parintii marinei israelite.

photo source: Estate of Edmond Wilhelm Brillant, Naval Architect ,Hagana Member, Royal Navy Volunteer Reserve Officer from Hagana, IDF Navy Officer and among the IDF Navy Founders
You Might Also Like

0 Comments