Transatlanticele României: SMR SUCEAVA

In 1923 este lansat la apa transatlanticul Albert Vogler, 5,708 tone, care intra in serviciul Hugo Stinnes Linien operand curse catre America Latina, cel mai des ajungand in Valparaiso. In 1926 nava este vanduta catre gigantul Hamburg-America Line care o introduce pe liniile catre  Corinto  (Nicaragua), La Libertad (El Salvador), Acajutla (El Salvador),  Mazatlan (Mexico), San Francisco (USA). Exista si informatii conform carora ar fi operat si rute catre Brazilia dar nu am reusit sa gasim ceva concret in acest sens.


Cert este ca in 1933 nava este cumparata de Serviciul Maritim Roman, iar numele este schimbat in SMR Suceava si incepe operarea de croaziere pe Mediterana si Marea Neagra.

Insa cel mai important voiaj a avut loc in 1939 cand nava a transportat tezaurul national al Poloniei: 2.403 kg de aur din Romania la Marsilia.

In 1940, odata cu inceputul celui de al doilea razboi mondial, vaporul este transformat in nava mixta. La data de 20 aprilie 1943, in apropiere de peninsula Crimeea (capul Tarkan) este torpilata  de submarinul sovietic S-33, clasa Stalinec, seria IX-bis. Dintre cei 92 de oameni prezenti la bord, 26 au decedat, iar nava s-a scufundat.

You Might Also Like

0 Comments