Anul 1935 - SMR Principesa Maria aduce in tara o parte din tezaurul romanesc si osemintele lui Dimitrie Cantemir

In noiembrie 1985, statul roman inchiriaza de la compania Navigazione Generale Italiana - NGI, care era un joint venture intre Societa in Accomandita Piroscafi Postali-Ignazio & Vicenzo Florio (Florio Line) si Rubattino, doua vapoare care sa opereze pe ruta Constanta-Istanbul. In anul 1897 unul dintre acestea este cumparat si intra in serviciul SMR sub numele de Principesa Maria , fiind la vremea respectiva cel mai elegant si luxos pasager din Marea Neagra.Vaporul a fost construit la inceputul lui 1890 in santierul Naval Fratelli Orlando din Livorno si a operat curse intre Sicilia si Italia continentala, pana in 1895 cand a fost inchiriat de statul roman, iar in 3 martie 1897 a fost achizitionat de catre Romania. Nava avea o lungime de 88 de metri si o latime de 10 metri. Viteza maxima atinsa era de 17 noduri, iar numarul de pasageri ce puteau fi gazduiti la bord era de 190.

In 1907 nava esueaza langa Tenedos (astazi insula Bozcaada, Turcia)m este ranfluata si dusa in santierul nalav pentru reparatii, in 1909 revenind pe linia Constanta-Istanbul.  In septembrie 1916 este cedata Marinei Imperiale Ruse, ocazie cu care i se schimba numele in Osvobojdenie (Eliberarea) si este folosita in timpul razboiului ca network layer. In mai 1918 nava este capturata de germani la Sevastopol.  Imediat dupa razboi revine in flota marinei romane, este reparata si isi recapata numele de Principesa Maria. Continua sa lege Constanta de Istanbul pana in anul 1937 cand este trasa la cheu. In 1938 este vanduta si casata.

***

Pe 14 iunie 1935 a avut loc cel mai important voiaj din istoria navei. A adus le la Odessa ramasitele pamantesti alte domnitorului Dimitrie Cantemir, lespezile de pe mormantul sau si 1445 de lazi cu o gretuate totala de 135 de tone. In lazi se aflau arhiva nationala a Romaniei, documente de stat si o mare parte din depozitul de bancnote al Bancii Nationale a Romaniei trimise la Moscova la inceputul razboiului. Presa vremii noteaza ca piesele de arta, obiectele istorice si aurul nu au fost trimise de catre autoritatile ruse. 

Osemintele domnitorului se aflau intr-o cutie lunda de 2 metri, lata de 1 metru si inalta de 25 de centimetri, imbracata in panza de sac. 

Dupa sosirea in port, la bordul navei a avut loc o ceremonie religioasa in prezenta demnitarilor publici si a inaltelor fete bisericesti.

sosirea in tara prezentata de revista Realitatea IlustrataYou Might Also Like

0 Comments