Casa Constructiilor si Parcelarea Vatra Luminoasa

Casa Constructiilor numita la infiintare Casa Autonoma a Constructiilor, aflata in subordinea Ministerului Muncii, a fost infiintata pe legea din 17 mai 1930, in scopul de a construi locuinte ieftine pentru populatie.


Locuintele se incadrau la 2 categorii: popular (maxim 3 camere plus dependinte) si economic (maxim 5 camere plus dependinte).

Principalii beneficiari au fost functionarii publici, pensionarii, invalizii, vaduvele de razboi, urmati de functionarii particulari, muncitorii etc.

In anul 1930, dintr-un fond de 83 milioane de lei s-a cumparat un teren de 24.000 mp intre bulevardul Independentei si strada Sf. Elefterie, teren care s-a imaprtit in parcele de aproximativ 300 mp fiecare.

Intre 1930 si 1932 s-au ridicat 75 de locuinte care s-au dat pe credit de 15 ani cu dobanda de 5% care mai apoi s-a transformat in credit de 30 de ani cu dobanda de 2.5%.

In 1933 Casa Constructiilor este preluata de Casa Centrala a Asigurarilor Sociale, moment cand se schimba politica de constructii, acum fiind favorizate locuintele de tip popular destinate in primul rand meseriasilor, micilor patroni si functionarilor particulari.

Cu fondurile de la CCAS este cumparat de la Eforia Azilului "Vatra Luminoasa" un teren de 15 hectare care a fost apoi lotizat in 567 de parcele de 1220 mp, un parc public de 11.000 mp, un scuar de 3.500 mp flancat de 2 cladiri P+E cu parter comercial, precum si o scoala de ucenici cu biblioteca si sala de spectacole.In perioada 1933-1939 s-au construit 190 de locuinte de tip popular dupa 6 variante de planuri, dintre care 160 pentru muncitorii asigurati si 30 pentru functionarii publici.

Locuintele cuprindeau la subsol pivinita si spalatorie, la parter vestibul, sufragerie, bucatarie, camara si w.c., iar la etaj 2 dormitoare si o baie.

Creditul se facea pe 20 de ani cu un avans de 15% si o dobanda de 3%.

In data de 30 martie 1939, Casa Constructiilor revine la Ministerul Muncii si din nou isi schimba targetul , de aceasta data prioritate avand exclusiv muncitorii asigurati si functionarii publici civili.

Pe baza noii legi se demareaza a doua etapa a rpoiectului Vatra Luminoasa care a prevazut construirea a 174 de locuinte, dintre care 156 pentru meseriasi si 18 pentru functionari publici. Aceste imobile erau desfasurate pe demisol, parter si etaj. La demisol se afla sufragerie, bucatarie, depozitare, camara si w.c., la parter se aflau doua dormitoare si o baie, iar podul nu era compartimentat. Dintre acestea, pana la inceputul razboiului auf fost edificate doar 92 de locuinte.

You Might Also Like

0 Comments