Colecția de artă Ioan I. Movilă

Dincolo de a fi doar un om de afaceri, Ioan I. Movilă a fost un vizionar, un om cu o gândire modernă și un mare iubitor și colecționar de artă.


Ioan I. Movilă s-a născut în 1846, la București, într-o veche familie boierească din Moldova. După o educație aleasă în țară, pleacă șa Napoli unde își ia doctoratul în drept. Revenit în țară, a fost procuror și judecător la tribunalul Vlașca, iar mai târziu președinte al tribunalului Galați. În anul 1888 brăilenii l-au ales deputat, iar în 1891, sub Lascăr  Catargiu a fost numit prefect al județului Brăila. Se retrage din politică și din magistratură pentru a se dedica dezvoltării litoralului, în 1899 realizând stațiunea Techirghiol. Dar Ioan I. Movilă a fost și un mare iubitor de artă. colecțiile sale de tablouri purtând semnătura unor pictori români și străini, avea intenția să le expună în capitală într-un muzeu privat.  Această dorință nu a mai apucat să fie împlinită, Movilă stingându-se din viață la data de 13 ianuarie 1901. Au trecut mai bine de 30 de ani, până în primăvara lui 1939, când soția acestuia, Elena I. Movilă alături de fiul lor Sever Movilă vizitează pinacoteca municipiului București, ocazie cu care donează 66 de pânze, rerstul de 21 fiind donate primăriei București pentru a contribui la dezvoltarea muzeului comunal.


Ca omagiu pentru colecționarul dispărut și pentru donatori, d. Al. Donescu, primarul Bucureștiului, a dispus ca două săli din pinacotecă să poarte numele Ioan I. Movilă. Dintre cele mai importante piese donate enumerăm: Scenă Casnică - Brekelenkamp Quiryn, Une mere - Beauquesne Wilfrid, Moutons sortant d'un bois - Charlier Jacques, Concert în familie - Coques Gonzales, Madona - Corti Camille, Musulman - Dietrich J, Intimitate - Karlowszky Barthelemy, Târd rusesc - Klein, Peisaj - Lorrain Claude, La rugăciune - Luini Bernandino, Des brigands jouant leur proie - Van Den Bos, Nobil - Munkacsy Michel, Trandafirii - Alpar Paraschivescu, Doamna cu Scrisoarea - Henția Sava, Nud - G. D. Mirea, Evreul galițian - Nicolae Grigorescu.You Might Also Like

0 Comments