Cum arata Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena in anul inaugurarii - 1937

 In anul 1933, administratia locala constanteana ia decizia de a construi o biserica in cartierul Calarasi. In proiectul intocmit, arhitectul D. Ionescu Berechet a incercat sa tina cont de specificul local, de materialele ce se puteau produce local si a cautat sa marcheze printr-un element dominant tinutul plat din jurul proiectului. Pentru aceasta s-a decis ca bisericii sa ii fie adaugata o campanila a clopotelor monumentala. Planul bisericii in sine este de cruce simpla cu cupola pantrocratorului sustinuta de 4 arce. La interior o estrada gazduia tronul Regal si cel Arhieresc.


Tampla scurta care permitea vederea boltii altarului s-a facut din marmura si bronz. Candelabrele si sfesnicele au fost realizate din fier forjat, cu elemente decorative din bronz. Pictura interioara a fost realizata de catre exceptionala pictorita Nina Arbore. Aceasta a facut cunostiinta cu lumea artelor inca din scoala primara fiind indrumata de Nicolae Vermont. In 1906 pleaca la studii la  Academy of Fine Arts, Munich unde studiaza sub penelul lui Friedrich Fehr si Angelo Jank. Dupa studii se muta in Paris la atelierul lui Henri Matisse. Intoarsa in Bucuresti,  pune bazele "Grupului celor 3 doamne" alaturi de Cecilia Cutescu-Storck si Olga Greceanu, iar in 1916, cu sprijinul Casei Regale infiinteaza "Asociatia femeilor pictorite si sculptorite." Printre premiile primite se remarca Premiul 1 la 1929 Barcelona International Exposition.

Revenind la biserica, fatada, pardoselile si stalpii au fost realizate din piatra alba calcaroasa de Dobrogea, iar acoperisul a fost executat din arama.

Lucrarile au costat 12 milioane de lei, fiind incepute in 1933 si finalizate in 1937.
You Might Also Like

0 Comments