Imobil de locuinte pentru angajatii Societatii de Asigurari Dacia-Romania, Calea Serban Voda #41

Arghir Culina a fost unul dintre cei mai prolifici exponenti ai stilului art deco in Romania. Locuinte individuale, locuinte colective, cladirii industriale si de birouri, portofoliul lui Culina a fost unul foarte variat.

Perioada 1920-1948 a fost una in care arhitectul a avut ocazia sa-si puna in aplicare viziunea si talentul gratie colaborarii de exceptie cu  Societatatea de Asigurari Dacia-Romania, pentru care a amenajat sedii, a construit locuinte pentru angajati si locuinte pentru pensionari.

Societatatea de Asigurari Dacia-Romania a fost prima companie de asigurari din Romania, fiind infiintata in Bucuresti in anul 1881 prin fuziunea societatilor Dacia si Romania.  In boardul noii societati se gaseau nume grele precum Dabija, Stirbey, Lahovary, Stolojan etc.

Compania oferea atat asigurari pentru persoane fizice cat si pentru companiile de transport fie pe apa sau pe uscat.

Unul dintre blocurile destinate angajatilor companiei a fost ridicat pe Calea Serban Voda #41 in anul 1934. Discutam de un imobil in stil art deco cu parter (comercial) si 4 etaje. De asemenea imobilul dispunea de o mica si eleganta curte interioara.


Proiectul initial ne arata ca s-a dorit construirea unei cladiri identice in oglinda, insa nu avem informatii daca aceasta s-a mai edificat sau nu. Cert este ca acum pe lotul alaturat se afla un bloc comunist.


You Might Also Like

0 Comments