Inainte de 1920, lacul Mamaia era folosit pentru exploatarea sarii

In 1926, un colectiv de cercetatori condusi de Lt. Cmdr. Al. Stoianovici realizeaza primul studiu de specialitate legat de lacul Mamaia. Studiul care a implicat pana la finalziarea din 1928 aproximativ 100 de persoane impreuna cu numeroase utilaje a ajutat la o cartografiere a lacului si la o complexa analiza a compozitiei apei, formarii lacului si adancimii acestuia.Din documentul din anul 1928 aflam ca lacul avea o suprafata de aproximativ 17 km2, latimea maxima fiind de 4.300 m, iar cea minima de 750 m. Fasia de nisip unde acum e statiunea Mamaia avea o lungiem de 7 km, latimea maxima fiind de 620 m, iar cea minima de 425 de metri, in timp ce dunele de nisip atingeau inaltimi de pana la 5 m.

Singura insula de pe lac, insula Ovidiu avea 600 mp fiind o suprafata stancoasa acoperita cu pamant pe care cresteau salcii.

Cel mai interesant aspect era izvorul de la sud de Ovidiu, care se varsa in lac, alimentand pe traseul sau o moara de apa, disparuta in timpul WW1. Langa izvor in 1928 se descopera primele ramasite a ceea ce azi cunoastem a fi castrul roman de la Ovidiu. Din informatiile vremii aflam ca s-ar fi descoperit o conducta care ducea pe insula.

In 1928, langa izvor se aflau o cherhana si cateva colibe pescaresti.

La sud, lacul Mamaia era legat de lacul Tabacarie printr-un canal lat de 1.5 metri, iar lacul Tabacarie se varsa in mare printr-un canal lat de 1.5m.

Un al treilea canal lat de 2 m se afla in zona de nord (actuala zona Hanul Piratilor), legand lacul Mamaia de Marea Neagra, pe traseul acestuia functionand si o moara de apa. Tot in aceeasi zona in 1927 se inaugura o conducta subterana de capacitate mare, realizata din beton care lega lacurile Mamaia de Tasaul si care avea rolul de a preveni secarea celui din urma.

Alte doua izvoare subterane alimentau direct lacul, in zona lor adancimea apei crescand pana la 7m respectiv aproximativ 18 m.

De asemenea pana in 1917, lacul a fost folosit pentru exploatarea sarii, urme ale amenajarilor putand fi vazute si in 1928.
You Might Also Like

0 Comments