John Plato Vassacopoulos (John Vassos) - dobrogeanul care a înființat Industrial Designers Society of America

John Plato Vassacopoulos s-a născut într-o familie de greci dobrogeni din Sulina în data de 23 octombrie 1889. La scurt timp după, familia se mută la Istanbul, urmând cursul afacerilor pe care le operau. În timpul primului război mondial, Vassacopoulos se alătură armatelor aliate fiind matelot pe vasele militare belgiene. De altfel în timpul conflictului armat, supraviețuiește torpilării navei pe care se afla.

În 1919 emigrează în Statele Unite, mai exact în Boston. Își schimbă numele în John Vassos și se înscrie la cursurile de noapte ale Fenway Art School, unde studiază alături de John Singer Sargent, lucrân în același timp ca asistent al lui Joseph Urban (artist plastic și arhitect). 

În 1924 se mută la New York unde urmează cursurile Art Students League of New York, având ca profesori pe George Bridgman și John Sloan. După finalizarea studiilor își deschide propriul studio de design, realizând design-ul vitrinelor stradale ale unor mari department stores precum Wanamakers, fresce li reclame pentru Saks 5th Avenue, Bonwitt Teller si Packard. În același timp se face cunoscut ca un ilustrator de excepție, realizând imaginile ce însoțeau cărți precum seria Oscar Wild publicată de E. P dutton, însă cea mai reprezentativă lucrare este ilustrarea cărții S.F. Ultimo scrisă de soția sa, Ruth. John folosește stilul și motivele art deco pentru a da naștere unei lumi fantastice.

În timp ce realiza frescele din interiorul zgârie-norului WCAU din Philadelphia îl cunoaște pe David Sarnoff, directorul RCA-Victor. Acesta îl angajează imediat pe Vassos pe postul de designer industrial. Acesta realizează standurile RCA din marile magazine americane dar și standul RCA de la New York World' s Fair 1939-1940, denumit “Radio Living Room of Tomorrow".

John Vassos circa 1930. Courtesy of Jayne Johnes.


Printre cele mai notabile lucrări ale sale pentru RCA enumerăm: Contempo Phobia Perey Turnstile, RCA TRK12 television, RCA Victor Special phonograph și RCA 9YJ 45rpm phonograph.


De-a lungul timpului a colaborat și cu Waterman, Coca-Cola, Universal artists, Remington, Nedick's Hot Dog și chiar Guvernul Statelor Unite. De asemenea a realizat designul interior al apartamentului deținut în Chrysler Building de către  Margaret Bourke-White, caea caare din postura de fotograf LIFE Magazine a realizat numeroase fotoreportaje în România în timpul și după cel de al doilea război mondial.

După serviciul militar (secret intelligence) din timpul celui de al doilea război mondial, în urma căruia este decorat de statul elen cu Gold Cross of the Order of the Phoenix, se reîntoarce la RCA unde realizează designul primei camere color tv a RCA. 

By RCA (progettista/ costruttore), Houston Fearless 76 Inc. (costruttore), Taylor, Taylor & Hobson Ltd (costruttore) - Catalogo collezioni (in it). Museoscienza.org. Museo nazionale della scienza e della tecnologia Leonardo da Vinci, Milano., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48929894

În 1951 realizează designul computerului pe tranzistori RCA 501, un an mai târziu, forțele aeriene americane achiziționează acest computer și alte comenzi sosesc din partea US Navy, US Army, State Farm Life Insurance și General Tire and Rubber Company.


Tot el este responsabil și de pavilioanele RCA de la expozițiile internaționale precum cele de la Karachi, New Delhi, Bruxelles dar și de la New York 1964 World' s Fair. Un an mai târziu, în 1965 înființează alături de Henry Dreyfuss  Industrial Designers Society of America, cea mai importantă asociație de acest tip din lume, care începând cu 1980 organizează anual International Design Excellence Awards (IDEA).

John Vassos s-a stins din viață în data de 7 decembrie 1985, la venerabila vârstă de 87 de ani, în Norwalk, Connecticut.

Lucrările sale sunt expuse în  Brooklyn Museum, Yale University Art Gallery, the Victoria and Albert Museum, the Museum of Fine Arts, Boston dar se regăsesc și în multe colecții private, fiind mereu vedetele licitațiilor. 

ilustrație din volumul  "Ultimo". Editura E.P. Dutton 1930You Might Also Like

0 Comments