La sfarsitul lui 1938, romanii aveau oportunitatea sa petreaca sarbatorile de iarna la bordul navei SS General von Steuben, in ceea ce avea sa fie ultimul voiaj civil al pachebotului

In 1922 era lansat la apa, in santierele navale AG Vulcan Stettin din Germania, pachebotul SS Munchen. In 1923 pleaca in maiden voyage catre New York, fiind primul vapor german care ajungea in America dupa terminarea primului razboi mondial.

Nava cu o capacitate de 793 de pasageri era operata de Norddeutscher Lloyd.

Pe 11 februarie 1930 ajunge la New York unde, la scurt timp de la debarcarea pasagerilor, intr-unul din depozitele interioare de vopsea izbucneste un incendiu puternic care, in scurt timp se extinde in toata nava.

Nu mai putin de 5 ore s-au chinuit pompierii sa stinga focul, insa fara succes, rezultand intr-un final scufundarea vaporului. A urmat una dintre cele mai mari operatiuni de recuperare a unei nave scufundate din istorie.

SS Munchen a fost scoasa din apa si tractata pana in cel mai apropiat doc uscat unde a fost reparata. In acelasi an este repusa in circulatie sub numele de SS General von Steuben. 

La finele lui 1938 este trimisa in Mediterana intr-un circuit special cu ocazia sarbatorilor de iarna. Romanii care doreau sa petreaca Revelionul si Craciunul intr-un cadru cu adevarat unic, intr-un voiaj ce avea sa-i duca in Portugalia, Africa de Nord si Madeira, puteau achizitiona bilete din Bucuresti, Timisoara si Sibiu.In 1939, nava este rechizitionata de statul german si sub numele de Steuben devine nava transportoare de trupe.

In 1945 ia parte la operatiunea Hannibal, cea mai mare retragere de trupe din istoria moderna, nu mai putin de 2 milioane de soldati si civili fiind evacuati din calea armatei rosii.

In 9 februarie 1945, nava, avand la bord 5.200 de oameni, militari si civili se retragea catre Germania, cand in zona coastelor Poloniei este interceptata si torpilata de catre submarinul sovietic S-13. Doar 650 de oameni au supravietuit.

Epava navei a fost descoperita abia in 2004 de catre vaporul hidrografic polonez ORP Arctowski.


You Might Also Like

0 Comments