Mai 1939. Marile puteri cu ochii pe petrolul romanesc, care putea decide soarta celui de al doilea razboi mondial. Scotianul Gafencu pleaca in turneu prin Europa

Cu o casa regala influenta si o economie sanatoasa, cu o industrie a petrolului si o agricultura performanta, intrarea Romaniei in cel de al doilea razboi mondial si deciziile ce urmau a fi luate de tara noastra erau atent urmarite de marile puteri. 

In aprilie 1939 Regele Carol II uimea intreaga lume prin curajul pe care l-a afisat refuzand oferta lui Adolf Hitler care in schimbul integritatii teritoriale a Romaniei cerea ca tara noastra sa cedeze Germaniei industria petrolului, industria prelucrarii cerealelor si sa isi demoleze toate fabricile noi. 


Cu toate acestea, independenta Romaniei a durat destul de putin, Germania reusind sa obtina control total asupra petrolului si a unor fabrici importante (uzinele Malaxa fiind unul dintre exemple).

In aprilie 1939, ministrul de externe Grigore Gafencu pleaca intr-un turneu european pentru a negocia pozitia tarii noastre in cadrul razboiului. Toata lumea era cu ochii pe Gafencu intrucat se considera ca petrolul romanesc poate decide soarta razboiului.

Acesta reuseste sa obtina din partea Marii Britanii un imprumut de 25.000.000 de dolari si asigurarea ca integritatea teritoriala a tarii va fi protejata.

Pe 8 aprilie Gafencu pleca intr-un maraton prin Europa. Prima oprire Turcia, au urmat 17 aprilie Polonia, 18 aprilie Germania, 21 aprilie Belgia, 23 aprilie Marea Britanie, 26 aprilie Franta, 30 aprilie Italia, 3 mai Iugoslavia, pentru ca pe 6 mai sa se reintoarca la Bucuresti.


Asa cum era de asteptat Gafencu a fost excelent primit in Marea Britanie fiind portretizat in presa britanica ca "a first-class man". Relatiile lui Gafencu cu liderii UK erau calde si datorita faptului ca la origine el insusi era scotian. Strabunicul sau, pe nume Saunders a fost un foarte apreciat om de cultura, fiind responsabil cu amenajarea muzeului Hermitage din St. Petersburg. 

Odata mutat in Romania, tatal diplomatului roman adauga numelui de familie - Saunders, si numele de Gafencu.

Ministrul Gafencu locuia in Bucuresti, in Kiseleff intr-o superba vila mediterranean revival cu elemente preluate de la vile celebre din Hollywood. Un lucru inedit erau copacii din curte care beneficiau de iluminat arhitectural. De altfel lui Gafencu ii placea sa-si petreaca serile de vara in gradina vilei savurand sampanie - bautura pe care o indragea cel mai mult. 

*************
sursa documentare & foto: LIFE Magazine | colectia Zetu Harrys

You Might Also Like

0 Comments