Palatul functionarilor BNR - un proiect nefinalizat

 In 1937 incep, pe calea Victoriei 22 lucrarile la un impresionant proiect multifunctional ce cuprindea spatii comerciale, birouri, spatii de leisure, toate dedicate functionarilor Bancii Nationale a Romaniei.


De proiect s-a ocupat Radu Dudescu, membru marcant al asociatiei functionarilor BNR si arhitectul sef al bancii.

Acesta proiecteaza un imobil de mari dimensiuni in stil art deco cu unele elemente neoclasice, alcatuit din 4 corpuri de cladire (relativ simetrice) dispuse de o parte si de alta a unui corp central.


Parterul integral comercial dispunea de arcade care protejau cumparatorii de soarele araztor al verii. Etajele 1 pana la 5 erau dedicate spatiilor de birouri si salilor de sedinte, etajul 6 urma sa gazduiasca o sala de conferinte de mari dimensiuni, sala de lectura si sali de curs unde urmau sa se predea franceza, germana, engleza si italiana. La etajul 7 se proiectase o sala de gimnastica cu vestiare si dusuri, sala de pin pong si muzeu al vanatorii, in timp ce la etajul 8 urma sa fie bufetul.

Subsolul 1 era destinat depozitelor, iar subsolul 2 arhivelor si spatiilor tehnice. Cladirea urma sa dispuna de 4 lifturi de persoane, un lift de marfa/corespondenta si incalzire centrala.

A fost realizat un singur corp de cladire, lucrarile fiind stopate din cauza razboiului.
You Might Also Like

0 Comments