Pasajul rutier pe sub Gara Ploiesti Sud - impresionant proiect de infrastructura care nu s-a mai realizat

In 1892, in Ploiesti incepe demolarea micutiei gari ce facea legatura in Imperiul Austro-Ungar si Romania, pentru a face loc unei bijuterii neoclasice, o impresionanta cladire cu etaj si mansarda inalta , ce domina prin masivitate si aspect zona de sud a orasului. Arhitectul responsabil pentru aceasta superba cladire este N. Mihaescu, iar inaugurarea are loc in 1894.

In 1944 cladirea este distrusa de bombardamente, gara fiind refacuta in comunism fara insa a se respecta arhitectura initiala.

Dar sa revenim in perioada interbelica. Mai exact in 1939 cand Ploiestiul era un important oras, in plina expansiune si cu o economie puternica datorata aurului negru.

Astfel, pentru a face fata traficului rutier ce se estima a creste considerabil in viitorul apropiat autoritatile locale iau decizia de a construi un impresionant pasaj rutier subteran care sa subtraverseze piata si cladirea Garii.

Pentru proiectul de arhitectura este ales Grigore Ionescu, absolvent al Academiei de Arhitectura din Bucuresti si bursier al Scolii Romane din Roma. 

Acesta proiecteaza un pasaj cu o banda pe sens si trotuare si cu o spectaculoasa arhitectura art deco. In plus pe lateral pasajul urma sa fie marginit de o generoasa promenada exclusiv pietonala.

Pe latura dinspre gara pasajul urma sa aiba doua obeliscuri monumentale cu basorelifeuri laterale. Obeliscurile aveau sa margineasca o eleganta fantana arteziana.


Din pacate incepe cel de al doilea razboi mondial, iar proiectul nu mai este realizat niciodata.

You Might Also Like

0 Comments