WW2: Bateria Elisabeta - partea #3

 In anul 1940, dupa raidul RAF asupra Berlinului, Hitler ia decizia construirii unor impenetrabile gigantice turnuri din beton in varful carora erau montate tunuri antiaeriene.

Aceste turnuri erau legate de buncare prin coridoare subterane. Primele 3 turnuri au fost ridicate in Berlin, ele fiind anexate unor buncare de foarte mari dimensiuni destinate protectiei civililor, unele dintre ele beneficiind inclusiv de spitale subterane.

Turnurile au fost ultimele care s-au predat in fata armatei sovietice, fiind cucerite dupa ce rusii au reusit sa blocheze liniile de aprovizionare.

In afara de Berlin astfel de turnuri au mai fost construite in Hamburg si Viena.

O alta serie de flak towers, mult mai putin cunoscute si de dimensiuni mult mai mici au fost ridicate dealungul Atlantic Wall pentru a proteja aeroporturi, porturi si alte zone strategice.

Altele au fost construite in diverse puncte cheie pentru a proteja variate infrastructuri precum cai ferate folosite pentru transporturi militare. Un astfel de turn a fost construit si in zona de sud a Constantei, la Agigea.

In prezent la exterior turnul a suferit mici adaugiri care il camufleaza, lasand impresia ca este o cladire oarecare. 

In subteran, la un moment dat din culoarul central al buncarului principal se desprinde un tunel care se termina intr-un rand de trepte ce duc intr-o camera de mici dimensiuni. In camera se afla un panou cu sigurante si o scara in spirala.Incepem urcare si dupa cateva minute suntem pe o platforma pe care se afla o alta scara dar si o usa din lemn.
Dincolo de usa se afla o camera dotata cu 4 pozitii de mitraliera. In prezent gurile de tragere sunt blocate cu caramizi. In camera am mai gasit si ramasitele unor instalatii electrice.Urcandu-ne pe cea de a doua scara ajungem intr-o camera circulara, de aici se iesea pe terasa turnului, insa accesul este blocat cu caramizi.

You Might Also Like

0 Comments