Cum se prezenta in iarna lui 1936, tronsonul romanesc al autostrazii Londra - Bucuresti - Istanbul si breteaua Bucuresti - Constanta

In anii '30 se pun bazele unei autostrazi transcontinentale ce urma sa lege Londra de Istanbul via Bucuresti. In tara noastra traseul era Oradea - Cluj-Napoca - Alba-Iulia - Sibiu - Brasov - Sinaia - Ploiesti - Bucuresti - Giurgiu, avand o lungime de 650 de kilometri.Din presa vremii aflam ca in iarna lui 1936, pe tronsonul din Romania, soseaua era aproape gata, spre deosebire de tronsonul maghiar unde inca nu se turnase asfaltul. Redam fragmente din analiza situatiei de pe santierul autostrazii:


 "De la Szolnoc la Arland soseaua ajunge la Bors, statia de frontiera romaneasca. Prin Ungaria soseaua nu a fost inca asfaltata, nu e inca o autostrada.

La Episcopia Bihorului unde se face revizia bagajelor, soseaua e asfaltata ca in palma. Cei 7 kilometri care despart Episcopia Bihorului de  Oradea Mare sunt un drum minunat de-a lungul CrisuluiRepede care insoteste soseaua internationala pana in capitala Crisanei.

[...] De la Oradea la Tileagd, soseaua asfaltata isi continua drumul prin aceeasi vale a Crisului Repede, pe care a urmat-o de la frontiera. De la Tileagd la Alesd, soseaua nu e gata inca, dar va fi peste cel putin un an de zile. E o distanta de numai 20 de kilometri, care se va implini foarte lesne.

De la Alesd, de unde incepe din nou autostrada, ea strabate vaile muntilor Apuseni, prin locuri de o frumusete salbatica, cum au prea putine tari din Europa. Soseaua strabate Borodul, Ciucea, Huedinul, Gilaul, trece prin Cluj si urca dealul Feleacului.

[...]De la Feleac la Turda, soseaua nu e gata. De la Turda la Diciosanmartin (astazi Tarnaveni  -n.n.) , autostrada se lucreaza acum si automobilistul are ocazia aici sa vada pe o distanta de 15 kilometri cum se toarna o autostrada. Trece apoi prin Aiud si Teius, ca in apropiere de Alba Iulia sa inceapa din nou autostrada. Aici sunt cateva privlesiti minunate pana la Sibiu, unde pe o distanta de inca 20 de kilometri se lucreaza la autostrada. De aici, pe coastele muntilor, prin locuri pe care nici pana cea mai maiastra nu le poate descrie, autostrada trece prin Avrig, Voila, Fagaras, Sercaia, Vladeni si Codlea pana la Brasov.

De aici strabate renumita vale a Prahovei prin Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Campina, Ploiesti, Bucuresti. Din capitala, autostrada placa prin Jilava pana la Giurgiu, de unde trece Dunarea cu bacul la Rusciuk. De aici pana la Istanbul, nu e gata decat o foarte mica portiune din autostrada internationala.

De la Bucuresti o alta ramificatie a autostrazii, pleaca prin Popesti, Budesti si Oltenita, trece Dunarea la Turtucaia si isi continua dumul la Constanta.

[...]De la Ploiesti pana aproape de Urlati s-a facut asfaltarea unei noi autostrazi internationale de mai mic interes, prin Buzau, Ramnicu Sarat, Focsani, Bacau, Roman, Harlau, Botosani, Dorohoi, Cernauti, trece spre Polonia prin Lwow si Varsovia, legand Romania de tarile baltice.[...]"


Succesul acestor 3 sosele a dus in 1938 la realizarea primului plan de construire a unei retele de autostrazi la nivel national.You Might Also Like

0 Comments