In 1961, pentru angajatii din turism se ridica Grupul Gospodaresc al Statiunii Mamaia - actualul hotel Turist

Sfarsitul anilor '50 si anii '60 au adus cu sine distrugerea statiunii interbelice Mamaia. Vile, blocuri, hoteluri si Cazinoul Salvamar au cazut sub buldozerele comuniste.

***

In 1961, profitand de proximitatea CTE (centrala termo electrica) din perioada interbelica care furniza agent termic ieftin, pe o portiune din fosta unitate militara din WW2 este ridicat Grupul Gospodaresc al Statiunii Mamaia.Ansamblul era cuprins din:


1- spalatoria mecanica intinsa pe 1330 mp, avand o capacitate de spalat si calcat de 8.5 tone de rufe/zi. Tot aici se afla si punctul termic care prelua aburul de la CTE si il folosea la spalat rufele.

2- bucataria desfasurata pe 3 niveluri, totalizand 5.516 mp procesa zilnic 30 tone de mancare pentru cele 10 restaurante din statiune. bucataria avea ca anexe o fabrica de gheata si un frigorifer cu o capacitate de 32 de tone. In cadrul cladirii mai functionau o cofetarie ce producea 25.000 prajituri/zi, un depozit cu o capacitate de 80 de tone de alimente si 100.000 de sticle de apa minerala, vestiare, birouri si cantina cu 600 de locuri.

3- Garajul adapostea si asigura mententanta pentru 16 camioane de marfa

4- Cladirea administrativa cuprindea 100 de birouri, ateliere, depozite si centrala telefonica.

5- O cladire anexa adapostea o moara de gunoi, depozit de butelii, depozit de amabalaje si un transformator

6 / 8 - blocuri de locuinte cu cate 16 apartamente

7 - camin pentru muncitori avand o capacitate de 204 paturi

9- statia de dedurizare a apei

De proiect s-a ocupat arhitectul Ludovic Staadecker.You Might Also Like

0 Comments