Nicolae Malaxa - povestea unui mare patriot roman, o viata demna de a fi ecranizata

 La fel ca in cazul altor personalitati interbelica marcante si in cazul lui Nicolae Malaxa, dupa 1950 comunistii au inceput o campanie agresiva de denigrare si masluire a istoriei.

Malaxa a fost un mare patriot roman, un om datorita caruia Romania ajunsese sa fie unul dintre principalii jucatori pe piata industriei siderurgice din Europa. Datorita lui Malaxa, Romania isi producea singura trenurile si daca nu venea razboiul cu siguranta prototipul automobilului Malaxa 1 ar fi evoluat intr-o masina de serie de conceptie si productie 100% romaneasca.

Una din principalele acuze care i-au fost aduse de catre comunisti si dupa 1990 de neo-marxisti au fost contractele cu statul. Acestea au existat si au fost ceva normal. Pe atunci statul roman intelegea necesitatea de a-si proteja interesele economice. Aceste politici protectioniste au facut ca in ciuda unei opozitii agresive a Germaniei, tara noastra sa aiba propria industrie siderurgica, feroviara si de tramvaie sub bagheta lui Malaxa, LARES-ul sa devina una dintre cele mai apreciate companii aeriene din Europa, iar CREMIN-ul sa devina unul dintre principalii jucatori de pe piata de petrol si gaze din Europa, cu benzinarii romanesti in toata Europa de Vest si in nordul Africii.

Astfel de contracte preferentiale/protectioniste erau folosite in mod curent in Statele Unite si au ajutat ca America sa ajunga gigantul economic care in anii '60 si '70 domina intreg globul si ajungea sa puna un om pe Luna.


Dar sa revenim la Malaxa.


Prima saptamana a lunii iulie 1937, marca un important eveniment pentru transporturile romanesti. Se inaugura primul tren de viteza pe ruta Bucuresti - Constanta. Pentru aceasta cursa era folosit un automotor Malaxa 1001-1002 "Balan". Acesta dispunea de doua motoare diesel Ganz -Jendrassyk de cate 220 hp fiecare ce ii permiteau sa atinga viteza maxima de 110 km/h. In total automotorul dispunea de 136 de locuri. Acesta dispunea de cele mai moderne dotari, inclusiv aer conditionat, fotolii de plus, si servire la scaun.

foto: frunzaverde|peundemerg.ro


In 1938 pe portile uzinei din capitala iesea prima locomotiva romaneasca cu motoare diesel-electrice.

In 1939, din halele uzinelor de la Resita, sub licenta Santa Fe iese locomotiva Malaxa 151.001, avand la baza conceptul inginerilor Otto Schilling, Macarie Smorjevschi, Radu Lazaride si piese de la locomotive din seria 142, un proiect de exceptie nascut din prietenia dintre Malaxa si Edwin St. John Greble, Jr.
La data respectiva era cea mai puternica locomotiva cu abur din Europa, fiind, in 1940, vedeta expozitiei de la Milano.

Sfarsitul anilor '30 aduce cu sine nasterea primelor tramvaie made in Romania, inspirate dupa tramvaiul americane Thomson (produs de Thomson-Houston Electric Company din Lynn, Massachusetts, USA). 

In 1940 produce primele tancuri.

In mai 1947, intr-o ultima incercare de a pastra o legatura economica intre Romania si Statele Unite si de transformare a tarii noastre intr-o enclava americana intr-o mare sovietica, infiinteaza la New York Romanian-American Economic Corporation.

Romanian-American Economic Corporation - fostul sediu din New York , 1st William Street


Alaturi de Malaxa din companie faceau parte: Louis Manville, Winsolow Douglas, McEvoy, Alfred Fulga, Frank J. Manheim si James E. Hughes - importanti avocati, brokeri si bancheri americani.
Din boardul de directori faceau parte: Nicolae Malaxa, Louis Manville, E. Noppel (reprezentant din partea Ebasco Services Inc. NY), Paul Fuller (avocat Coudert Bros.) si George Ebeleth Jr. (VP al International General Electric Co.). De altfel Malaxa avea o veche colaborare cu General Electric, acestia detinand un show-room la parterul blocului Malaxa din Bucuresti.

blocul Malaxa-Burileanu din Bucuresti, arhitect Horia Creanga

Printre actionarii corporatiei se aflau Lehman Bros, Bethlehem Steel Export Co si International General Electric Co. Scopul acestei corporatii era exportul de masini si echipamente americane catre Romania, avand si rolul de a intari relatiile comerciale romano-americane. 

Malaxa spera astfel ca sa reinceapa productia la o parte din uzinele recuperate de la guvernul Petru Groza, recuperarea se facuse prin intermediul parlamentului unde, desi liberalii si comunistii prin alianta facuat dominau voturile, gratie interventiilor industriasului roman intrasera si partide mai mici care incercau sa echilibreze situatia politica si sa evite o dictatura comunista. Insa o ultima tradare a unei mari parti a liberalilor a dus la instaurarea unui regim nociv pentru tara, ale carui efecte negative se vad si simt si astazi. Mai trebuie precizat ca in ciuda celor redactate in armistitiu, Uniunea Sovietica a refuzat sa returneze si uzina de tevi din cadrul complexului industrial Malaxa.

Malaxa a intentionat sa extinda aceasta corporatie in Canada si Mexic, de proces fiind responsabili Coudert Bros, insa eforturile lui Malaxa au fost zadarnicite si intr-un final blocate total de catre instaurarea in Romania a unuia dintre cele mai dure regimuri sovietice.

Colaborarea dintre Malaxa si FBI si legaturile sale cu serviciile secrete romane (in special prietenia cu Moruzov) precum si puternicele legaturi cu companii americane cu greutate si razboiul deschis cu fratii Ausnit (care dupa WW2 se aflau si ei la New York) si democratii americani, a dus la un proces indelungat intentat de catre CIA impotriva omului de afaceri. La finele acestui proces Malaxa a fost achitat, iar toate acuzatiile aduse au fost respinse.

Manhattan, 160 E 72nd St | aici a locuit fostul premier roman, generalul Nicolae Radescu

La data de 6 martie 1945, prim ministrul (generalul) Nicolae Radescu este indepartat de la guvernare si se refugiaza in interiorul legatiei britanice din Bucuresti. Acesta a fost vizitat in scurt timp de catre Enachescu unul dintre oamenii de incredere ai lui Malaxa care i-a comunicat generalului ca industriasul ii sta la dispozitie pentru a realiza o lovitura de stat prin care comunistii sa fie indepartati de la putere.

In decembrie 1947 ii trimite din nou vorba generalului, de aceasta data Malaxa dorea sa ii scoata din inchisoare prin orice mijloace pe liderii taranisti Maniu si Mihalache. Putin mai tarziu in 1948 Malaxa din nou il contacteaza pe Radescu si il indeamna sa porneasca o campanie anticomunista oferindu-i intregul sprijin.

Radescu, odata ajuns la New York unde cu ajutorul unei parti a cetatenilor romani refugiati in State, o parte dintre acestia membrii sau simpatizanti ai Miscarii Legionare si cu fonduri de la Malaxa, dar si cu sprijin politic din partea senatorului american Cabot Lodge incearca sa construiasca o rezistenta romaneasca anticomunista. Din pacate americanii au considerat ca miscarile anticomuniste din Estul Europei nu vor putea face fata politiilor secrete de tip sovietic si au decis ca Statele Unite sa nu se implice direct.

Revenind la anul 1945 Malaxa reuseste sa-l convinga pe colonelul Finogenov ca este gata sa colaboreze cu URSS-ul  la orice nivel in schimbul returnarii unei parti din fostele sale uzine si oferirea de catre comunisti a unei sume de bani compesatorii. Primeste suma de 2.4 milioane de dolari pe care o foloseste in a corupe o serie de lideri comunisti, inclusiv sefii legatiei romanesti din New York, isi deblocheaza conturile din New York si in acelasi timp, o mare parte din bani (400.000$) ajung in conturile Relief Committee, New York o asociatie al carei scop era ajutarea romanilor persecutati politic sa fuga din Romania comunista si sa se refugieze in Statele Unite.

De altfel pana in 1948, membrii legatiei Romaniei la New York se aflau, fara stirea guvernului comunist, pe o lista neoficiala de "salarii" infiintata de Malaxa pentru a-i convinge sa sustina interesele unei colaborari romano-americane.

TWA 86511 | Lockheed Constellation L-049 | "Star of Paris"


Malaxa a sosit la New York in baza unei vize speciale, in data de 29 septembrie 1946, la bordul avionului TWA 86511, manifestul de zbor 2-130-15436, unde obtine o viza de sedere, viza ce a fost prelunginta in fiecare an. Cu toate acestea conform documentelor FBI din data de 27 ianuarie 1948, in cadrul Departamentului Arhivelor Nationale ale Statelor Unite nu mai exista nicio informatie referitoare la aplicarea pentru o viza permanenta si nici informatii privind aprobarea sau respingerea unei astfel de cereri.

TWA Skyliner Magazine, 9 February 1961, Page 4


Photo: By Tony Hisgett; cropped by Beyond My Ken (talk) 00:54, 13 July 2011 (UTC) - Flickr.com, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15779819


In februarie 1948, Malaxa paraseste locuinta sa din Sherry-Netherland, Manhattan (imaginea de sus si se muta in cladirea 30 Sutton Place (imaginea de jos).
De aici s-a mutat la etajul 14 al unei cladiri de la intersectia Park Avenue cu 56th Street.Din documentele FBI din data de 18 iunie 1947 aflam ca Malaxa a vizitat toti producatorii americani de automobile si chiar Continental Motors in incercarea de a intermedia infiintarea unei uzine americane de automobile si camioane in Romania. Viziteaza si uzinele Kaiser-Frazer din Detroit pentru un parteneriat de construire a unor fabrici de tractoare si utilaje agricole in tara noastra. Insa la fel ca la proxima incercare de a infiinta o fabrica americana de penicilina in Romania, nu are sorti de izbanda. Din acelasi document aflam ca Malaxa si-a cumparat o limuzina Cadillac Imperial Sedan cu 7 locuri, model 7533/1936, motor no. 3401195.


Mai jos va redam portiuni din scan-ul dupa declaratia generalului Radescu privitoare la Malaxa (sublinierile cu rosu ne apartin).
Un alt lucru interesant il aflam de din documentul din data de 20 iunie 1948. Astfel o serie de burse initiate de catre Mircea Eliade pentru tinerii romani refugiati din calea regimului comunist au fost finantate de catre Malaxa. Alte sume fiind transmise catre Biserica Ortodoxa Romana din Franta (50.000 de franci) dar si catre finantarea prin intermediul generalului Radescu a publicatiei Curierul Roman.

Un an mai devreme , in 1947 conform unui alt raport CIA aflam de ruptura dintre Malaxa si Ion Bochory, cel din urma primind de-a lungul timpului mii de dolari de la Malaxa si sprijinul in a devenit reprezentantul in Romania al General Motors, Willys precum si a altor companii auto americane. Ion Bochory devenise un apropiat foarte strans al regimului comunist. Malaxa dezvaluind cum Bochory se prezinta in Statele Unite sub falsa titulatura de print si prieten al Regelui Mihai. Din acelasi document mai aflam ca Malaxa a incercat sa ajute la escaladarea conflictului dintre Ana Pauker si Gheorghiu Dej, cumparand un Cadillac pe care l-a oferit Delegatiei Romane pentru Pace de la Paris urmand a ajunge la Dej.

In urma finalizarii procesului contra lui Malaxa si achitarii acestuia, din depozitiile din timpul procesului aflam ca in urma unor perchezitii la reprezentantul Skoda in Romania - dl. Seletzki, care castigase in prima instanta contractul pentru furnizarea de armament catre Romania, s-au descoperit documente care dovedeau ca Skoda oferise bani ilegal pentru a castiga licitatia in defavoarea britanicilor de la Vickers. In urma scandalului si a arestarii lui Seletzki industria de armament a fost preluata de Malaxa care sublinia importanta ca Romania sa isi produca singura necesarul pentru a se apara in cazul unui conflict.

De altfel concluzia procesului se prezinta in felul urmator: Regimul nazist l-a bagat in inchisoare si a confiscat fabricile care au trecut in proprietatea Hermann Goering Werke, i-au fost partial restituite dupa razboi, fabrica de tevi fiind confiscata de sovietici, iar dupa 1948 i-a fost confiscata averea, i s-a retras cetatenia romana, iar sotia si fiul sau au fost nevoiti sa fuga din tara pentru a scapa cu viata, in timp ce mai multi asociati ai sai au fost bagati la inchisoare de catre regimul comunist.

hol in cladirea de birouri a uzinelor Malaxa | foto: Arhivele Naţionale ale României, fototeca (Ministerul de Interne)

Nicolae Malaxa s-a nascut in data de 10 decembrie 1884 in Husi, fiind fiul unei familii mixte greco-romane, fiu al lui Constantin Malaxa (medic si ofiter) si al Roxandrei. Timp de 8 ani a urmat liceul din Iasi, iar apoi Universitatea din Iasi, a continuat studiile superioare la Institutul Politehnic din Karlsruhe, Germania, pe care il absolva ca inginer in 1912, an in care se reintoarce in Romania si infiinteaza cu ajutorul familiilor si prietenilor o mica fabrica de procesare a uleiului vegetal, dupa un an o instraineaza si se angajeaza la uzinele CFR ca inginer de mentenanta si reparatii ale materialului rulant.

In 20 februarie 1918 se casatoreste cu Natalia Craescu din Tecuci, alaturi de care are doi copii. O fata Irina nascuta in 11 august 1919 la Bucuresti si un baiat Constantin nascut pe 23 aprilie 1922 la Bucuresti.

Irina se casatoreste cu doctorul  George Palade in 12 iunie 1941. In urma mariajului rezultand doi copii Georgia, nascuta in data de 7 martie 1943 la Bucuresti si Philip Theodore nascut pe 27 februarie 1949 la New York. Trebuie precizat ca doctorul Palade a devenit un reputat cercetator in cadrul Rockefeller Institute.

In 1919 isi da demisia si in 1920 isi infiinteaza propriul atelier de reparat vagoane care in 1935 devine cel mai pare producator roman de trenuri si vagoane.

In 1927 in timpul conducerii Regelui Ferdinand se da o lege extrem de importanta care sparge monopolul german pe piata feroviara romana. Malaxa reuseste semnarea unui contract pe 20 de ani pentru productia de locomotive. Pe baza acestui contract Malaxa isi extinde portofoliul la productia de vagoane, automotoare, tramvaie, echipamente de franare, echipamente pentru industria petro-chimica, ajungand la apogeu sa aiba peste 11.000 de angajati

In 1936 compania se extinde cu ceea ce era cea mai moderna fabrica de tevi din Europa acelor vremuri. Toate acestea s-au desfasurat in timp ce Malaxa era intr-un razboi deschis cu cartelul european al otelului condus de Germania, cartel care se opunea cu tarie ca Romania sa dispuna de o astfel de dezvoltare a industriei feroviare si metalurgice. Insa cu mult efort si cu sprijin american Romania reuseste sa-si puna pe picioare o serioasa industrie a otelului.

Uzina producea 250.000 de tone de tevi de otel pe an, prin tehnologia americana Stiefel, fiind supravegheata si certificata (ca si calitate) de catre American Petroleum Institute.

A urmat scandalul Skoda vs Vickers si Malaxa profita de moment pentru a intra si in sectorul industriei de armament. In 1936 construieste uzina din muntii Carpati unde sunt anagjati 4.000 de oameni. Dupa razboi  productia in uzina fiind convertita in utilaje pentru industria petrolului, cea feroviara si alte utilaje si agregate industriale.

In 1939 imperiul Malaxa arata asa:


  • N. Malaxa S.A.R. (locomotive)
  • Uzina de tuburi si Otelarii
  • Fabrica din Tohanul Vechi (munitie de razboi)
  • peste 11.000 de angajati
  • investitii imobiliare (de ex. blocul Malaxa)

In 1932 preia actiunile companiei austriece STEG de la uzinele din Resita, devenind posesorul a 10% din actiunile uzinei. Impreuna cu fratii Ausnit ajunge sa detina la comun 20% din actiuni. In acelasi an este ales administrator delegat, functie pe care o detine pana in 1941. In 1945 redevine membru al board-ului de directori , insa dupa plecarea in Statele Unite este indepartat de la conducere. Pe 8 noiembrie 1939 odata cu interzicerea Romaniei de a produce armament are loc impartirea actiunilor comune detinute de Ausnit si Malaxa sub denumirea de Centrind, companie cu sediul in Monaco si conturile la Londra. Din acest punct neintelegerile dintre Malaxa si Ausnit se transforma intr-un adevarat razboi.

Intre 1933 si 1941, Malaxa devine administrator delegat din partea guvernului roman la uzinele de armament Copsa-Cugir, uzine construite in anii '20 in parteneriat cu compania britanica Vickers, aici statul detinand 80% dintre actiuni. In 1936 britanicii isi vand actiunile catre corporatia cehoslovaca Zbrojovka, alaturi de actiunile detinute la Uzinele Resita.

In 1936 Uzinele Resita si Malaxa devin actionari majoritari ai companiei Astra care detinea doua uzine una la Arad si una la Brasov care produceau echipament feroviar, armament, munitie si alte echipamente industriale. Si aici intre 1936 si 1941, Malaxa detine functia de administrator delegat.

Separat Malaxa detinea o parte din actiunile minoritare al Societatii Nationale de Gaz Metan, a facut parte din conducerea Ford Motor Company Romania, fiind subalternul direct al lui Edsel Bryant Ford, a detinut actiuni la Santierul Naval Galati si la compania de recoltare si procesare a lemnului Closani.

In 1940 are loc lovitura de stat prin care Regele Carol II este indepartat, iar in decembrie noul guvern ii cere lui Malaxa sa predea uzinele catre germani, acesta refuza si se baricadeaza in locuinta sa fiind pazit de catre membrii Garzii de Fier. In 23 ianuarie 1941 este arestat iar fabricile sunt confiscate si date catre Hermann Goering Werke sub denumirea de Rogifer, Malaxa fiind amenitat cu moartea de insusi Baronul von Killinger, ambasador al Germaniei la Bucuresti. Pe 9 octombrie 1941 este eliberat si incepe lupta pentru recuperarea uzinelor. Abia pe 9 octombrie 1943 reuseste sa reintre in posesia actiunilor, iar in aprilie 1945 reintra si in posesia fizica a cladirilor.

Pe 25 august 1944 Romania intoarce armele, iar armata sovietica intra in tara noastra fara a intampina opozitie. Cu toate acestea rusii fac numeroase abuzuri si inca inainte de a fi semnat  armistiul de la Moscova, (armistitiu care in realitate dadea putere totala a URSS asupra Romaniei) din 12 septembrie 1944, armata sovietica deja jefuise Romania, marfuri, masinarii si echipamente mobile luand drumul catre URSS. Uzinele lui Malaxa, alaturi de cele britanice si americane sunt jefuite de sovietici, iar in noiembrie 1944, URSS -ul confisca si muta in Rusia intreaga uzina de tevi Malaxa.

In memorandumul CIA se precizeaza ca Malaxa avea colaborari excelente cu companiile americane si intentiona sa readuca in Romania companii precum  Standard Oil, insa inceperea razboiului stopeaza aceste planuri. Discutiile sunt reluate in vara lui 1944 cand Malaxa se intalneste cu Henry Noel si negociaza intrarea americanilor in cadrul companiilor sale. Aceleasi discutii sunt purtate in 1945 cu Kaiser-Frazer pentru a incepe productia in Romania de automobile, camioane si tractoare. Lucrurile avanseaza in urma unei intalniri la Istanbul intre Malaxa si Lauren. Din pacate planurile au fost anulate din cauza schimbarii de atitudine a regimului comunist care devine unul 100% aservit URSS.

Pe 29 decembrie 1944, Malaxa pierde orice influenta asupra Uzinelor Resita, Ausnit devenit administrator delegat negociaza cu URSS fara a instiinta autoritatile romane si infiinteaza primul SovRom, unde sovieticii detineau 30% din actiuni. De altfel Ausnit alaturi de Gheorghe Tatarescu au fost la baza infiintarii majoritatii SovRom-urilor , Max Ausnit avand un interes major in SovRom Lemn prin care practic sovieticii preluau controlul industriei de cherestea.

In februarie 1945 desi oficial inca se duceau negocieri la Moscova, la Bucuresti soseste Vyshinski si in timpul serii cere o intrevedere cu Regele Mihai 1 pentru a-l indeparta de la putere pe premierul Radescu. Regele ii spune reprezentantului sovietic ca generalul a fost informat si ca se poarta discutii cu partidele politice. Vyshinski s-a uitat la ceas si a declarat ca Regele are la dispozitie 2 ore si 5 minute pentru a-l demite pe general. Cu toate acestea Regele Mihai reuseste sa amane o decizie pana in data de 1 martie cand Vyshinski se intoarce la Bucuresti si il anunta ca la Moscova s-a decis ca Petru Groza sa fie prim ministrul Romaniei. Imediat dupa inscaunarea teribilului guvern Groza fabrica de tevi Malaxa, la propunerea lui Ausnit este desfacuta in bucati si mutata in URSS.

Sosirea in Statele Unite in 1946 s-a facut in baza credintei ca Romania cu un ajutor major din partea americana va putea fi salvata de o dominare sovietica si chiar reuseste in 25 august 1947 semnarea unui contract cu International Harvester Corporation pentru construirea primelor uzine de tractoare si echipamente agricole in Romania. In acest sens sunt trimisi in Romania specialisti americani care sa pregateasca viitori angajati ai uzinelor. In acelas an, 1947, Malaxa reuseste sa negocieze cu Bethlehem Steel vanzare catre Romania la pret redus a achipamentelor necesare refacerii industriei petroliere. Actul a fost insa respins de catre guvernul comunist. Alte discutii la fel respinse de partea romana vizau contruirea la Tulcea a unui combinat de prelucrare a stufului si producere de celuloza pentru a compensa pierderile industriei lemnului ale carei produse luau drumul URSS.

In urma secetei din 1945 si 1946 care a avut efecte catastrofale in Romania, statul roman a cerut sprijin american, iar Malaxa a asigurat suma de credit necesara pentru ca Romania sa poata cumpara necesarul de seminte si porumb pentru a salva agricultura. Mai exact a platit cash 10.000 de dolari ca asigurare (bani pe care nu i-a mai recuperat) si prin Chase National Bank a girat pentru Romania 12.500.000 de dolari. In plus lichiditatea Romaniei a fost asigurata dupa succesul negocierilor prin deblocarea rezervelor de aur romanesc depus la New York.

In octombrie 1947 corporatia americana a lui Malaxa alaturi de numeroase companii americane au depus la legatia Romaniei de la New York un memorandum de dezvoltare a Romaniei vizand 3 puncte:


  • electrificarea cailor ferate
  • dezvoltarea industriei gazului natural, mai exact producerea  de formaldehyde, Romania urmand a deveni principalul furnizor al Statelor Unite. Pentru studiile necesare dezvoltarii industriei gazului natural in Romania, Malaxa a contractat serviciile companiei Electric Bond and Share
  • dezvoltarea industriei carburantilor

Si in acest caz s-a lovit de refuzul guvernului roman. Aceeasi soarta au avut si negocierile cu Chrysler pentru o fabrica de automobile si camioane.


Din pacate insa incepand cu 1948 ofensiva comunista a devenit una nemiloasa distrugand tot ce se creease inainte de 1947, comunistii resping cererea lui Malaxa ca in schimbul ajutorului din partea Statelor Unite, timp de 10 ani uzinele romanesti sa nu fie nationalizate. De altfel prin actul criminal din 11 iunie 1948 toate proprietatile private sunt nationalizate.

La inceputul lui aprilie 1948, in mijlocul noptii sotia si fiul sau fug din Romania pentru a scapa de executie. Acestia, fara a avea a mancare sau alte bagaje la ei se ascund in cala unui vapor de cherestea care paraseste portul Constanta cu destinatia Istanbul, oras in care ajung pe 6 aprilie 1948. Aici Nicolae Malaxa reuseste sa le trimita banii necesari pentru a se refugia in Elvetia unde vor locui putin timp inainte de a se muta la Paris. Din Paris reusesc sa ajunga in Brazilia, mai exact in octombrie 1948 la Rio de Janeiro unde obtin cetatenia braziliana si abia in 12 februarie 1949 familia Malaxa este reunita la New York.

In timp, Malaxa isi consolideaza prezenta in viata economica si politica americana prin prietenia cu presedintele Richard Nixon. Malaxa nu a pregetat nicio clipa sa sustina reluarea relatiilor comerciale romano-americane, un prim pas fiind facut pe 2 si 3 august 1969, la 4 ani dupa moartea industriasului roman, cand Nixon viziteaza Romania."Doar cu suport tehnic si masinarii industriale americane poate industria Romaniei (de dupa razboi - n.n.) sa fie refacuta si dezvoltata. Doar cu o forma de guvernare democrata si cu prezenta economica americana poate Romania sa reziste presiunilor fortelor comuniste." 

- Nicolae Malaxa 


-------------------------------------

materialul a fost realizat in urma studierii a 535 de pagini de documente declasificate ale diverselor arhive din Statele Unite ale Americii precum si in urma studierii arhivelor din cadrul Arhivele Naţionale ale României - fototeca (Ministerul de Interne), Revista Arhitectura (perioada interbelica) precum si a publicatiilor romanesti din perioada interbelica (spre exemplu Realitatea Ilustrata).

You Might Also Like

0 Comments