Pola Illery : de la Corabia ,la Hollywood si pana pe front alaturi de Crucea Rosie

Pe 18 decembrie 1909, intr-o familie de evrei din Corabia se nastea Paula Iliescu. Pasiunea pentru teatru si film si admiratia pentru actrita poloneza Pola Negri o fac sa-si ia numele de scena Pola Illery.

In anii '20 joaca in cateva filme turnate la Paris, insa succesul vine odata cu filmul Paramount on Parade unde joaca in rol principal alaturi de Ion Iancovescu. Din acest moment i se deschid portile Hollywood-ului, devenind una dintre primele sex symbols ale cinematografiei americane.

Se retrage din cinematografie in anul 1938. In timpul celui de al doilea razboi mondial, pleaca pe front ca membra a Crucii Rosii, alaturi de sotul ei  United States Army Air Corps Major Charles H. Greiner. Pe acesta il cunoscuse, asa cum aflam din cartea lui Dan Boerescu, prin intermediul iubitului sau de la acea data, nimeni altul decat Constantin Brancusi.

In 1946 se reintorc in Statele Unite, la scurt timp insa, Charles H. Greiner moare intr-un accident rutier.  Pola Illery se recasatoreste cu  James Gibson si se muta impreuna in Palos Verdes, California.

Actrita s-a stins din viata in data de 19 octombrie 1993, la venerabila varsta de 83 de ani.You Might Also Like

0 Comments