Povestea Socec & Co. Bucuresti - de la librarie la department store amenajat impreuna cu francezii de la Lafayette

 In 1848 Ioan V. Socec se refugia la Bucuresti, reusind sa scape de inrolarea in armata maghiara care pusese stapanire pe Transilvania. Ajuns in capitala devine ucenic al librarului George Ioanid.


In 1856 isi cumpara un teren in Calea Victoriei unde infiinteaza propria librarie, pentru ca un an mai tarziu sa se asocieze cu Nicolae Teclu si sa puna bazele companiei Socec & Co. care in 1872 sa devina cel mai mare lant de librarii din Romania si sa detina si propria tipografie.


In 1879  Socec & Co. isi diversifica portofoliul, intrand in zona industriei prin infiintarea Uzinelor de Hartie Letea din Bacau.

In 1905, fratii Ion si Emil Socec care preluasera fraiele companiei dupa decesul tatalui lor, transforma Socec & Co in societate pe actiuni.

In 1907 acestia finalizeaza noul imobil din Calea Victoriei, libraria diversificandu-si gama de produse puse la vanzare. In 1919 imobilul primeste noi etaje si devine un adevarat department store. Toate acestea se peteceau simultan cu o expansiune agresiva la nivel national.

Anul 1930 aduce cu sine asocierea cu gigantul francez "Galeries Lafayette" alaturi de care cumpara hotelul Grand de vis-a-vis de galeriile comerciale Lafayette-Socec, schimband denumirea acestuia in Hotel Lafayette.In 1948 povestea companiei se incheie odata cu nationalziarea facuta de comunisti. Daca hotelul Lafayette a fost demolat dupa cutremurul din 1977, galeriile comerciale mai exista si astazi, avand doar parterul modificat.

Pe locul hotelului a ramas un teren viran pana in anii '90 cand s-a ridicat Bucharest Financial Plaza, pierzandu-se astfel sansa de a se reconstrui (fie si doar la nivel de fatada) o emblematica cladire a Bucurestiului.

Revenind la galeriile comerciale, acestea erau desfasurate pe parter si 5 etaje, circulatia intre acestea fiind facuta atat prin intermediul scarilor cat si al celor 4 lifturi.

Produsele comercializate erau dispuse astfel:


  • Parter: parfumerie si articole de toaleta, librarie - carti si reviste (romanesti, franceze, engleze, germane), papetarie, articole de birou, lanari, mercerie, genti de doamne, bijuterie, ceasornicarie, masini de scris, pictura, surprize, cadouri
  • Etajul 1: matasuri si stofe pentru doamne, panzarie, lenjerie de masa si de pat, stofe de mobila, perdelarie, covoare, linoleum
  • Etajul 2: galanterie pentru domni, lenjerie barbateasca, cravate, palarii pentru domni, articole si echipamente sportive, stofe barbatesti, confectii barbatesti, articole de voiaj
  • Etajul 3: articole de menaj, portelanuri, sticlarie, lampi si lustre, aparate electrice, bibelouri, articole pentru cadouri, masini de gatit
  • Etajul 4: confectii de dama, imbracaminte de dama, blanuri, dressuri, manusi, lenejerie de dama, tricotaje, articole de botez, imbracaminte pentru copii, incaltaminte (barbati, femei si copii)
  • Etajul 5: jucarii, carucioare, mobilier de gradina
Tot la etajul 5 functiona si "Bomboniera Lafayette" - inima vietii mondene din capitala. Bomboniera dispunea de restaurant si cafenea, iar vara se amenaja o terasa (o portiunea din acoperis era retractabila). Aceasta dispunea de scena pentru formatia muzicala, era impodobita cu flori si lumini ambientale, iar mesele erau dispuse in jurul iazului, weekend-urile fiind rezervate prezentarilor de moda, unde lumea mondena putea vedea cele mai noi creatii ale designerilor romani si straini.


You Might Also Like

0 Comments