Creditul Minier - un gigant romanesc interbelic - partea #1

 In 1919 se infiinteaza ceea ce avea sa devina una dintre cele mai mari corporatii industriale din Romania interbelica. Denumita Creditul Minier si avand ca investitor principal Banca Romaneasca, compania Creditul Minier - Cremin devine in anii '30 unul dintre principalii jucatori pe zona de petrol , gaz si mine (in special aur).


In perioada 1927-1928 compania romaneasca isi deschide reprezentante la Paris, Viena si Munchen, devenind o corporatie internationala.


reclama Cremin de pe exteriorul reprezentantei de la Viena


In 1936, la 3 ani dupa ce a construit rafinaria Brazi, pe bulevardul Bratianu din capitala, dupa planurile arhitectului State Balosin, Cremin isi ridica un impunator sediu in stil art deco cu parter inalt si 8 etaje. Parterul gazduia printre altele si show-room-ul Mercedes-Benz din Bucuresti. De designul interior s-a ocupat Bratescu Voinesti.
Pe langa mine, rafinarie, depozite si alte facilitati industriale, Creminul dispunea si de propria retea de benzinarii. Cu o arhitectura mult mai simpla decat cea a benzinariilor Unirea sau OSIN, practic discutam de o ghereta si 2 maxim 3 pompe, benzinariile Cremin se gaseau cu precadere in capitala si in cateva din marile orase.

foto: Hugo Jaeger | LIFE Magazine (International)


You Might Also Like

0 Comments