Ferdinand #34 a fost început în 1954 şi dat în folosinţă în 1958. Blocul a fost ridicat iniţial cu destinaţia de hotel, acesta dispunând inclusiv de o sală de şedinţe. Destinaţia însă i-a fost schimbată în locuinţe de protocol pentru partid şi locuinţe generale.


Extras din fișa de proiect:

Arhitect:  Gabriel L. Korn (interesant este că acesta a realizat schiţa blocului, un proiect destul de complex din anumite puncte de vedere la doar 3 ani de la absolvirea facultăţii de arhitectură - n.n.)

Inginer: Ion Neacşu

Inginer: Cezar Nicolae Temelcu

     Amplasamentul - Această construcţie, conţinând două funcţiuni deosebite, a fost amplasată pe bulevardul Republicii, înglobând o veche construcţie neterminată.

     Terenul afectat pentru rezolvarea temei era foarte dificil, prin existenţa structurii unui bloc vechi, a unei construcţii alăturate de care trebuia să ne lipim la două calcane, retragerea de la clădirea următoare şi o denivelare în cele două sensuri ale terenului.

     Program - Tema dată de beneficiar prevedea un număr de apartamente de locuit şi o sală de conferinţe pentru 300 - 400 de persoane, cu anexele respective (sala Constructorul a PCR - n.n).

     Realizarea tehnică - Folosind construcţia existentă spre bulevardul Republicii - compusă din subsol şi parter cu zidărie exterioară, având un sistem de stâlpi  interiori de beton armat şi planşee de beton armat peste subsol şi parter -  s-a rezovlat pe această structură partea de apartamente de locuit pe parter şi 3 etaje, regim obligat pe bulevardul Republicii.

     Partea de locuinţe cuprinde 10 apartamente cu 2 camere, bucătărie, baie-WC şi cămară şi 4 apartamente cu o cameră, bucătărie, baie-WC şi dulap-cămară.

     Legată de acest bloc de locuinţe, folosind în parte şi parterul acestuia, s-a proiectat o sală de conferinţe pentru 360 de persoane, cu un hol-foaier, vestiare, un birou, grup sanitar şi un mic bufet.

     Cele 3 etaje ale blocului de locuinţe au dus la o serie de modificări în sistemul de rezistenţă al construcţiei existente, introducându-se stâlpii noi de beton armat şi consolidându-se planşeele existente cu o suprabetonare.

     Construcţia sâlii este de asemenea prevăzută cu planşeu de beton armat, forme de beton şi zidărie portantă cu sâmburi de beton.

     Învelitoarea a fost executată din olane.

     Pentru sala de conferinţe, pe lângă încălzirea centrală cu apă caldă s-a prevăzut ventilarea mecanică, cu filtrarea, umidificarea şi încălzirea aerului. La sala de conferinţe, finisajul proiectat este mai pretenţios: tencuieli speciale cu rumeguş şi praf de piatră, tavane de ipsos profilate şi pardoseli de marmură de Ruşchiţa şi Sebeş. S-a proiectat pentru această sală mobilier special de stejar natur, executat de cooperativa "Petöfi" din Miercurea Ciuc şi lustre pentru sala de conferinţe executate de fabrica "Pădurea Neagră" (cea mai veche fabrică de sticlă de pe teritoriul României - n.n.)

     În hol, luminatul artificial a fost rezolvat cu cupe de ipsos îngropate în tavan şi lămpi îngropate făcute din lame de cristal dese, care asigură difuzarea lumii trimise de becurile din spatele lor.

     Intrarea în sala de conferinţe a fost retrasă dinspre stradă şi înălţată cu câteva trepte, ca să capete degajarea necesară unei intrări mai importante.