Inaugurarea garii feroviaro-maritime din Portul Constanta

Gara feroviaro-maritima din Portul Constanta este fara indoiala cel mai impresionant edificiu public in stil art deco din Constanta. Realizat de arhitectii  Gheorghe Bratescu si Crizantema Stamatescu, imobilul a fost inaugurat in 1933. Pe larg despre istoria  cladirii am scris aici(https://www.romania-interbelica.com/2021/12/povestea-singurei-gari-feroviaro.html).

15 august 1933, in asteptarea oficialitatilor 

Imobilul a fost inaugurat oficial in data de 15 august 1933, in prezenta Regelui Carol II, a premierului Alexandru Vaida Voievod si a Episcopului Gherontie. Despre gara, jurnalistul Ion Zabava scria in presa vremii: "Statiune Terminus - sinele sunt retezate scurt ca sa nu cada trenul in mare, ca un snop lovit cu barda, cand vrei sa aliniezi varfurile firelor componente."

Sosirea oficialitatilor 


O imagine inedita din colectia arhitect Radu Cornescu - unul din rail buffers folosite la gara feroviar- maritima, un element din beton - ceva neobisnuit pentru ca astfel de componente sunt realizate de fel din materiale elastice pentru a preveni accidente.

Defilarea navelor militare.

Ancore din flori, in memoria marinarilor morti.

Inaugurara edificiului de la malul marii a coincis si cu botezul navei SMR Suceava - unul din transatlanticele flotei romanesti.
You Might Also Like

0 Comments