O vizită la ruinele conacului Anna-Maria (anul 2014)

În perioada interbelică, oameni din high class care doreau să îşi petreacă verile la mare, însă departe de agitaţia oraşului au ales să construiască în jurul Constanţei o serie de vile şi conace. Din păcate acum majoritatea sunt abandonate şi se află în stadii avansate de degradare ca urmare a tăvălugului comunist şi a indiferenţei de după 1990.

O astfel de vilă este chiar la ieşirea din Constanţa spre Valul lui Traian, pe partea dreaptă imediat cum treci de autostrada A4.

Construită în perioada interbelică "Villa Anna - Maria" sau Vila Duduca era înconjurată de o superbă livadă. Vila era desfăşurată pe demisol, parter şi etaj parţial şi beneficia de terase spaţioase atât la fiecaree nivel cât şi pe acoperiş.

La demisol se aflau bucătăria şi sala de mese, la parter era camera de zi, o baie şi o debara, în timp ce la etaj se găsea dormitorul şi a doua baie. Se remarcă liftul de marfă dintre bucătărie și living.

Cine a fost Anna - Maria numită şi Duduca, care este povestea ei şi a vilei nu ştim. Cert este că în comunism vila este naţionalizată şi oficial devine sediul cenzurii deşi era folosită pe timp de vară ca vilă de protocol pentru nomenclatură. În această perioadă arhitectura vilei este stricată de modificările aduse, fiind etajată şi mai apoi mansardată. Spre sfârşitul perioadei comuniste și până în anii 90 serveşte drept adăpost pentru mai multe familii nevoiaşe.

În anii 90 un incendiu violent distruge complet acoperişul de lemn. Ne mai putând fi locuită şi necesitând reparaţii capitale vila este abandonată ajungând o ruină.
fotografii de epocă din colecția Arhitect Radu Cornescu


Uşile şi ferestrele precum şi orice alt element din lemn sau metal au fost deja furate. De asemenea gunoaiele acoperă aproape complet pardoseala.

Pe alocuri varul comunist a căzut scoţând la iveală tencuiala decorativă originală care împodobea pereţii.  Motivel florale, linii drepte sau spirale toate au fost realizate cu măestrie şi atenţie de meşterii pricepuţi ai vremurilor de odinioară.

Deşi acoperită cu mormane de gunoaie pardoseala originală s-a conservat excelent. pe o plăcuţă de la parter aflăm şi provenienţa ei : Fabrica Damadian Constanţa. Armeanul Damadian era unul din oamenii de afaceri prosperi ai Constanţei interbelice. Acesta locuia în Piaţa Ovidiu într-o impresionantă vilă, vilă ce astăzi este restaurată, iar la parter funcţionează restaurantul La Historia de Argentina. Revenind la Damadian, acesta deţinea cea mai mare fabrică de ceramică din Constanţa. Aceasta era amplasată în afara oraşului, la marginea unei livezi. Pe locul livezii şi a fabricii în comunism avea să se amenajeze baza RATC de pe strada Soveja (zona Delfinariu).

La exterior balsutradele terasei de la parter au dispărut fiind distruse de căutătorii de fier vechi. Singura porţiune de balustradă rămasă este la etaj. Vorbim de o porţiune de 1 m lungime zidită între doi pereţi.

La final lăsăm pozele să vorbească despre drama acestui imobil, având totuşi speranţa că într-o zi vom afla povestea Duducăi şi a vilei de la marginea Constanţei.

You Might Also Like

0 Comments