Spre sfarsitul anilor '30 in Romania se introducea sistemul de incalzire centrala cu apa prin tavan

Spre deosebire de perioada comunista, in perioada interbelica romanii inca erau conectati la cele mai noi tehnologii din occident, multe dintre ele folosite si astazi, cu diverse imbunatatiri sau chiar involutii, dar asta este subiect pentru un alt articol.

Revenind la subiectul de astazi, la sfarsitul anilor '30 este introdus in Romania  sistemul de incalzire centrala cu apa prin tavan. Iata cum era prezentat acest sistem:

Designerii si arhitectii aveau probleme in a integra estetic radiatoarele , care trebuiau ascunse in nise si mascate cu "cache-radiatoare" si glafuri din marmura.Principala problema a acestor radiatoare era depunerea prafului pe pereti din cauza caldurii dar si o dispersare neuniforma a caldurii.

Inginerul N. I. Nicolau a obtinut licenta de la americani pentru a aduce in tara noastra un nou tip de sistem de incalzire.

Principiul acestui sistem este utlizarea suprafetei de tavan ca un corp de incalzire prin reflexie, dupa modelul razelor solare.  Sistemul are suprafete radiante din tevi de fier, plasate intre planseul din beton si un tavan de rabitz, avand legatura cu conductele principale ale instalatiei de incalzire centrala. Grupele sau bateriile sunt formate din tevi dispunse orizontal, avand cate un colector si distribuitor la extremitati, prevazute cu racorduri catre conducta principala. Bateriile sunt fixate intre planseu si tavanul fals. Intre baterii si planseul din beton sunt puse materiale izolante pe baza de pluta care opresc dispersia caldurii si o reflecta inapoi in incapere.
You Might Also Like

0 Comments