Tragedia de la turnul Carlton Bucuresti

In 1936, pe bulevardul Bratianu din capitala se inaugura cea mai inalta cladire rezidentiala din capitala, turnul Carlton. Ansamblul rezidential era alcatuit din 3 cladiri wall to wall (w2w). Un imobil cu 6 etaje, un imobil cu 9 etaje si turnul cu 14 etaje. Parterul cuprindea spatii comerciale, un cinematograf si sediul Asociatiei Generale a Medicilor. Etajele gazduiau 96 de unitati locative.

Arhitectul care a proiectat cladirea a fost George Matei Cantacuzino.

Turnul s-a prabusit la cutremurul din 10 noiembrie 1940. Arcele structurii realizate de inginerul care a proiectat cinematograful din corpul vecin turnului nu au permis Carltonului sa transmita vibratiile catre cladirile din jur ceea ce a dus la prabusirea imobilului. O parte din cei aproximativ 150 de morti si-au gasit sfarsitul intr-un mod cutremurator in subsolul unde apa de la tevile care se sparsesera a fost acoperita de pacura care luase foc. Tinerii legionari aflati in zona s-au mobilizat exemplar si au fost primii care au intervenit pentru a salva o parte dintre victime.

Cand discutam de cladiri w2w (wall to wall) structura acestora este gandita in asa fel incat cladirile se sprijina una pe cealalta iar la cutremure vibratiile sunt preluate de toate cladirile si disipate catre exterior, cu conditia sa nu exista elemente care sa obtureze miscarea cladirilor.You Might Also Like

0 Comments