WW2: Ruinele bateriei de coasta de la Poarta 6

Astazi va voi prezenta ruinele uneia dintre cele mai impresionante baterii de coasta construita in timpul celui de al doilea razboi mondial pe teritoriul orasului Constanta.

Amplasata in zona Poarta 6 bateria cuprindea mai multe pozitii de tun, buncare, transee si alte facilitati. Dezafectarea ei a inceput odata cu lucrarile de amenajare a portului Constanta din anii de dupa razboi, a continuat in timpul construirii cartierului de blocuri, iar alte portiuni au fost demolate dupa 1990 in timpul construirii ansamblului de locuinte ANL. 

Astazi mare parte din fosta baza militara e in ruine. Tunelurile, transeele si buncarele au fost demolate. Buncarul prin care se introduceau munitia si vagoanele feroviare in tunelul dintre bateria de la Poarta 5 si bateria Elisabeta, a fost acoperit cu pamant, din pozitiile de tun a supravietuit doar una singura partial ingropata cu pamant si partial surpata. Buncarele care nu au putut fi demolate au fost sigilate cu placi din beton, iar iesirile de urgenta au fost acoperite cu pamant si moloz.


Impresionantul tunel pentru transportul munitiei si soldatilor incepea in zona Poarta 5 (unde tunelul se desfasura pe doua niveluri), zona principala de acces si balamalele portilor metalice mai pot fi vazute si astazi, insa la interior dupa o portiune de 20 de metri, tunelul este sigilat. Acesta insa continua pe o portiune de cateva sute de metri pana la primul bloc ANL dupa care structura s-a surpat si a fost demolata. Pe tronsonul existent mai pot fi vazute puturile de aerisire. In zona Poarta 6 exista un buncar prin care la nevoie munitia si vagonetele erau coborate in subteran. Alte doua buncare identice (in prezent inundate) sunt la Lazu (bateria Tirpitz) si Agigea (bateria Elisabeta). Portiuni din tunel mai pot fi vazute si pe faleza portuara in dreptul terminalului feroviar Oil Terminal dintre Lazu si Constanta.Singura pozitie de tun ramasa in cadrul impresionantei baterii de coasta de la Poarta 6 - Constanta. Unde acum se vad liniile de cale ferata, in trecut era tarmul marii.

You Might Also Like

0 Comments