Aeroportul uitat al Constantei. Primul aeroport al orasului, o bijuterie interbelica care zace in ruina

In data de 22 decembrie 1931 in cadrul unei sedinte de consiliu local se aproba preluarea terenului si  demararea procedurilor pentru proiectul construirii Aeroportului Constanta.


Este vorba de un lot de teren amplasat in zona de sud-vest a orasului, pe bulevardul Renasterii, langa terenurile Societatii Petroliere Romano-Americane. Terenul fusese cedat orasului de catre Ministerul Industriei si Comertului.

foto: colectia Arhitect Radu Cornescu

Aeroportul urma sa dispuna de aerogara, depozit de benzina, statie radio si hangar.

In data de 25 februarie 1933 consiliul local aproba planurile aeroportului. Proiectul este realizat de catre arhitectul Constantin Dragu. In data de 16 iulie 1936 se face receptia aerogarii, iar pe 3 noiembrie in acelasi an lucrarile la intregul complex sunt finalizate.

Despre statia de alimentare cu combustibil gasiti detlaii aici: https://www.romania-interbelica.com/2021/10/la-constanta-se-afla-singura-statie-de.html


planul amplasamentului, colectia arhitect Radu Cornescu

In timpul celui de al doilea razboi mondial, aeroportul denumit in acte "Palas", avand coordonatele 44 09 35 N 28 36 15 E  a fost folosit ca baza de operatii de catre armata germana.

Soarta aeroportului constantean a fost pecetluita odata cu instaurarea regimului comunist.

Acestia trantesc pe terenul aeroportului un gigant industrial - CET Constanta. In mod miraculos cladirile aeroportului scapa de demolare.

Cea mai valoroasa fiind fara indoiala aerogara. O mica dar cocheta cladire in stil art - deco. Aceasta era alcatuita dintr-un ax central, 2 sali de asteptare, un birou si turnul de control. In prezent aceasta se prezinta inca destul de bine. Din pacate scrisul de pe fatada a disparut, iar catargul este indoit.
foto: arhitect Radu Cornescu & Reverse    


You Might Also Like

0 Comments