Constanta engleza: De la Port Louis la Alberta

 La finalul razboiului ruso-turc, deasupra Dobrogei, norii luptelor s-au ridicat lasand sa se vada un peisaj dramatic, zeci de sate distruse,  zidurile de aparare ce inconjurau orasul Kostence (Constanta de astazi) rase pana la temelie, iar micutul oras port redus la doar cateva bordeie inghesuite inspre zona actualului bulevard Elisabeta.

Vizionarul sultan Abdul Medgid este cel care da startul reconstructiei Constantei. Acesta concesioneaza britanicilor peninsula pentru a construi un oras de la zero si tot britanicilor le revine sarcina de a realiza si porturile Cernavoda si Constanta.

Pentru a evita Rusia si a scurta distanta de transport a marfurilor era necesara gasirea unei solutii pentru a realiza o legatura intre Constanta si Dunare.

Se ia decizia de a se creea un coridor intre Alberta (Constanta de astazi) si Port Louis (Cernavoda de astazi). Scotianul David Urquhart se deplaseaza la Constantinopol pentru a face lobby pentru construirea unui canal navigabil.

Britanicul Thomas Wilson infiinteaza cu sustinerea Angliei, Frantei si Austriei o societate care obtine concesiunea pentru realizarea canalului.

Costurile ridicate si razboaiele din Balcani au dus la abandonarea acestui proiect in favoarea realizarii unei cai ferate.

Influenta britanica in Dobrogea poate fi comparata doar cu cea din lumea noua. De la arhitectura unor cladiri precum Farmacia Bolton, casele DBSR, ori hotelul Terminus, pana la infrastructura, utilitati, portul nou etc.

harta de epoca din colectia domnului arhitect Radu Cornescu


You Might Also Like

0 Comments