Cuza Voda #26-28 ultimul proiect al arhitectului Boris Zilberman

În perioada interbelică la intersecţia străzii Cuza Vodă cu strada Răscoalei din 1907 se ridică un impunător bloc modernist desfăşurat pe parter, 3 etaje, etajul 4 retras şi terasă.

Blocul a fost proiectat de către arhitectul Boris (Baruh) Zilberman.foto: colectia Arhitect Radu Cornescu

B. Zilberman s-a  născut în anul 1905 la Focşani. Diploma de arhitect o obţine la Milano după care revine în Bucureşti unde înfiinţează biroul de arhitectura Zilberman, lucările sale devenind exponente ale curentelor art deco si modernist în România.

Duminică 7 decembrie 1941 acesta pleacă din Bucureşti spre Constanta alături de alţi peste 700 de evrei. La 11 decembrie 1941sunt îmbarcaţi pe vaportul "STRUMA". La 22 februarie 1942 vaporul este scos la 8 km de portul Istambul. După două zile la bordul navei "Struma" are loc o explozie, apoi vaporul se scufundă. A existat un singur supravieţuitor din cei 769 de pasageri. Printre cei decedaţi s-a aflat şi arhitectul B. Zilberman.

Conform domnului Valentin Mandache de la Case de Epocă, arhitectul a realizat numeroase clădiri în zona Matei Basarab din Bucureşti.Pentru blocul din Constanţa alege nişte linii drepte şi o arhitectură sobră care constrastează puternic cu uşile absolut spectaculoase. Ca multe blocuri din acea vreme beneficiază de o curte interioară.
Uşile preiau motivul soarelui, iar motivul hublourilor de pe transatlantice îl regăsim la lămpile stradale încastrate în clădire. Conform domnului Valentin Mandache blocul din Constanta este cea mai reusita opera a arhitectului.You Might Also Like

0 Comments