Fostul Yacht Regal Roman : Nahlin - Luceafarul - Libertatea - Nahlin

In 1930 este lansat la apa yachtul cu aburi Nahlin, proprietate a Lady Annie Henrietta Yule, mostenitoarea lui  Sir David Yule.


Denumirea de Nahlin vine de tribul amerindian cu acelasi nume, care se traduce prin "flota pedestra". De altfel sculptura de la prova reprezinta o capetenie amerindiana.

In 1936, Nahlin trece in proprietatea Regelui Edward VIII, care il foloseste pentru o croaziera in Mediterana. Pe yacht acesta a fost insotit de Wallis Simpson, una dintre cele mai cunoscute personaje mondene americane, devenita intre timp ducesa de Windsor.

Regele Edward VIII al Marii Britanii alaturi de Regele Paul I al Yugoslaviei, la bordul yachtului

Dragostea pentru Wallis Simpson a pus capat "carierei regale" a lui Edward, acesta abdicand in data de 11 decembrie 1936 pentru a putea ramane alaturi de Wallis. Abdicarea s-a petrecut in timpul voiajului de intoarcere, undeva pe Dunare intre Romania si Ungaria.Regele Edward VIII si Wallis Simpson la bordul yachtului


Aventura maritima a celor 2 nu a scapat ochiului ager al presei mondene de peste ocean, in special Cavalcade Magazine care publica ample articole.Imediat dupa abdicarea Regelui Edward, yachtul este cumparat de Regele Carol II al Romaniei pentru suma de 90.000 de lire si este redenumit Luceafarul. Tranzactia nu avea cum sa scape atentiei presei din acea vreme. Iata un articol din 1 august 1937, Sunday Times:


Dupa doar doi ani si putin si Regele Carol II abdica, yachtul intrand in patrimoniul Ministerului Culturii devenind nava de croaziera si apoi muzeu. 


In comunism numele este schimat in Libertatea si devine restaurant si hotel, fiind ancorat pe faleza Dunarii, la Galati.


Dupa 1990 nava, aflata intr-un stadiu avansat de degradare trece intr-un mod dubios in  proprietatea SC Regal SA Galati, desi in acte apartinea patrimoniului national.

In 1998 este cumparata pentru suma de 265.000 de dolari de catre brokerul Nicholas Edmiston, iar in 1999 cu un act special emis de guvernul Romaniei este mutata in Marea Britanie, unde intra in reparatii capitale. In 2002 yachtul este delistat din lista de obiecte de patrimoniu cultural al Romaniei.

In 2006 este cumparata de James and Deirdre Dyson si mutata la Hamburd unde se inlocuiesc motoarele pe aburi si se fac ultimele finisaje, dupa care este din nou vanduta, noul proprietar Willie McCullough o aduce in Scotia si revine la denumirea initiala Nahlin. In 2010 acesta reuseste o descoperire de exceptie. Si anume regasirea salupei yachtului care era considerata pierduta definitiv timp de 60 de ani. Superba salupa din mahon, lunga de 6.4 metri a fost la randul ei restaurata si adusa inapoi pe yacht.

11 august 1936, Regele Edward si Wallis Simpson la bordul salupei , langa insula Rab, Croatia


Din punct de vedere tehnic, yachtul are o lungime de 91.4 metri, si o latime de 10.98 de metri. Yachtul dispunea de 6 cabine pentru pasageri, sala de mese, sala de sport, lounge pentru doamne si o biblioteca.

Nahlin navigand din nou, foto: Alan J Phupers | https://www.yachtcharterfleet.com/


You Might Also Like

0 Comments